Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur Dan Putrajaya

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur Dan Putrajaya

Posted on

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur Dan Putrajaya. Ramadhan tiba lagi. Sebagai seorang Muslim, wajib kita berpuasa. 

Berikut dikongsikan kepada anda Waktu Imsak Dan Buka Puasa Kuala Lumpur & Putrajaya.  Pada zaman serba canggih ni, banyak cara dan kemudahan di hujung jari untuk memudahkan urusan anda. Tak perlu was-was lagi tentang masa untuk buka puasa dan juga waktu imsak di bulan Ramadhan. Dalam entri kali ini Lebih Info  berkongsi tentang Waktu Imsak Dan Buka Puasa Kuala Lumpur & Putrajaya

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur Dan Putrajaya

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur Dan Putrajaya

Baca dan Ketahui tentang Waktu Imsak Dan Berbuka Kuala Lumpur & Putrajaya.

Kewajipan Puasa Di Bulan Ramadhan

Puasa Ramadhan adalah salah satu daripada rukun-rukun Islam yang lima. Ianya merupakan ibadah yang telah difardhukan oleh Allah SWT.

Sebagai seorang Muslim, wajib kita berpuasa di Bulan Ramadhan keranya ianya salah satu daripada Rukun Islam.

Puasa

Dari segi bahasa puasa bermaksud menahan diri daripada melakukan sesuatu. Dari segi syarak pula puasa bermaksud menahan diri pada waktu siang daripada melakukan perkara-perkara tertentu dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

Dalil Puasa

Allah berfirman dalam surah al-Baqarah:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِكُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ ١٨٣

“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.” (al-Baqarah, ayat 183)

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur & Putrajaya

Berikut dikongsikan Takwim atau Jadual Berbuka dan Imsak Ramadhan pada tahun 2020 (Masihi) bersamaan 1441 (Hijrah) bagi zon-zon di seluruh Kuala Lumpur & Putrajaya.

Untuk makluman, jadual masa Imsak dan berbuka Ramadhan tahun 2020 (1441H) yang dikongsikan ini adalah rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Ramadhan Tahun 2020

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur Dan Putrajaya

Untuk mendapatkan lampiran asal keluaran JAKIM, klik SINI.

Kesimpulan

Semoga perkongsian diatas ini dapat membantu anda mengetahui apakah Waktu Imsak Dan Berbuka Kuala Lumpur & Putrajaya supaya anda dah tak lagi tertanya-tanya dan gelisah kerana was-was.

Artikel Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Kuala Lumpur & Putrajaya yang kami sertakan dalam entri bolehlah digunakan sebagai petunjuk untuk anda. Kongsikan dengan kawan-kawan dan keluarga.

Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya. Ingat, stay safe and stay home!

Selamat berpuasa, semoga Ibadah puasa kita diterima disisi Allah.

Terbaru  Kenali Wanita Melayu Yang Kini Aktif Nikahkan Pasangan Homoseksual

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.