Semakan Permohonan Yapeim Online

Semakan Permohonan Yapeim Online Langkah Demi Langkah

Posted on 2,290 views

Menunggu keputusan semakan permohonan Yapeim? Berita baik buat anda yang, keputusan permohonan  Dana Inspirasi Malaysia 2020 (Inspirasiku) YaPEIM akan mula online pada 16hb March ini. Pihak Yapeim kini sedang sibuk menaik taraf laman mereka untuk membolehkan anda menyemak keputusan permohonan Dana Inspirasi Malaysia Yapeim secara online.

Semakan Permohonan Yapeim

Semakan boleh dibuat di laman rasmi Yapeim. Semakan permohonan akan bermula pada 16 Mac tahun 2020 sehingga ditutup. Semakan akan dibuka secara berperingkat di laman web rasmi Yapeim.

Semakan secara online untuk keputusan pemohonan Dana Inspirasi Malaysia  ini mungkin akan sukar pada hari pertama. Di nasihatkan anda melakukan semakan pemohonan Yapeim ini dengan bersabar dan bukan di waktu puncak.

Dana Yapeim Inspirasiku

Dana Yapeim Inspirasiku adalah initiatif baru dari Yapeim bagi membantu lebih 40,000 pelajar sekolah dan Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia dari golongan B40. Dibawah bantuan Yapiem , Pelajar Sekolah akan mendapat bantuan RM 500 dan pelajar IPT akan mendapat bantuan RM1000 untuk meringankan beban hidup mereka.

Setiap keluarga boleh mendapat lebih dari satu bantuan jika mereka mempunyai beberapa anak yang layak untuk mendapat Bantuan. Mereka yang pernah mendapat pertolongan dari Dana Yapiem sebelum ini juga boleh mendapat bantuan lagi berdasarkan kelayakan masing masing.

Platform Yapeim adalah juga bagi mereka menderma bagi membantu golongan miskin untuk mendapat pertolongan.

Syarat Pemohonan Yapeim

Syarat Kelayakan Pemohonan Yapeim untuk permohonan Dana Inspirasi Malaysia 2020 ini seperti yang tertera di bawah:

1. Permohonan dibuat atas nama penjaga atau ibu-bapa
2. Warganegara Malaysia sahaja
3. Pemohon mestilah dari golongan B40 dimana pendapatan mestilah tidak melebihi garis kemiskinan.
4. Permohonan sudah mendapat surat tawaran sekolah ataupun IPT

Jenis bantuan Yapeim

Bantuan Awal Persekolah RM 500
Untuk pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah

Bantuan Persediakan ke IPT RM 1,000
Khas untuk pelajar yang akan melanjutan pelajaran di mana mana IPT

1. Yapiem mempunyai dana yang besar dan mereka benar untuk membantu pelajar yang memerlukan pertolongan dari Yapiem. Yapiem telah mengagihkan bantuan kepada lebih 200,000 ribu pelajar Islam di Malaysia.

2. Mana mana pihak juga boleh menderma kepada Yapiem dan mereka berhak untuk mendapatkan pengecualian cukai KWSP atas nama “Tabung Kebajikan YAPEIM”

3. Agihan permohonan akan dibuat secara tunai atau terus dibank ke akaun penerima.

Permohonan Yapeim telah ditutup pada penghujung bulan Januari 2020. Permohonan ini boleh dibuat secara online , emel ataupun secara manual di mana-mana cawangan YAPEIM.

Borang boleh dimuat turun dari laman sosial Yapeim ataupun laman rasmi Yapeim. Borang yang di print juga diterima. Semua dokumen sokongan wajib dihantar bersama permohonan.

Yapeim setiap tahun akan mengeluarkan dana sumbangan untuk membantu mereka yang tidak mampu. Bagi mereka yang memohon bantuan bolehlah membuat semakan permohonan Yapeim secara online mulai 16 march ini.

Semakan-Permohonan-Yapeim-online

Yapeim Terkini

Dari maklumat terbaru yang kami perolehi daripada pihak YaPEIM, Semakan permohonan bantuan awal persekolahan akan diperolehi pada 16 MAC 2020.

Pemohon boleh membuat semakan permohonan YaPEIM Fasa 1 di laman web rasmi yapeim di https://www.yapeim.my Untuk Fasa berikutnya, akan di kemaskini kemudian.

Video Semakan Permohonan Yapeim

 

Gallery for Semakan Permohonan Yapeim Online Langkah Demi Langkah

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.