Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

  • Whatsapp
Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Semak Tarikh Kemasukan Duit PTPTN bagaimana? Agak-agak duit PTPTN tahun ni masuk awal ke lambat?

Lebih Info akan kongsikan Cara Semak Tarikh Kemasukan Duit PTPTN Online dengan mudah! Panduan ini khas buat mahasiswa yang telah membuat pinjaman PTPTN dan ingin mengetahui tarikh kemasukan Duit PTPTN.

Baca dan Semak Tarikh Kemasukan Duit PTPTN secara online.

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

PTPTN

PTPTN merupakan salah satu pinjaman pendidikan yang paling popular dan sesuai untuk para pelajar yang bakal dan sedang melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat yang lebih tinggi.

PTPTN ni bukan macam Pinjaman Aeon Kredit ataupun Pinjaman untuk beli Kereta Terpakai.

Kadar faedah yang paling rendah berbanding pinjaman lain, PTPTN dilihat sebagai satu lifeline atau harapan untuk mereka yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan sumber kewangan untuk menyara kos pembelajaran di peringkat pengajian tinggi.

Skop Pinjaman PTPTN

Satu Malaysia tahu tentang PTPTN. Tak kiralah mahasiswa dari Universiti Malaya ke,

UMT ke, UMK ke, USIM ke… semua tahu pasal PTPTN.

Kira femes la.

Pinjaman PTPTN terbuka untuk dimohon oleh pelajar-pelajar diploma, ijazah sarjana muda, peringkat sarjana dan malah PHD!

 

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Jumlah Pinjaman PTPTN

Macam mana PTPTN nilai kelayakan anda?

Kenapa ada yang dapat separuh, ada yang dapat 75% dan ada yang dapat penuh, full (maksimum)?

Lagi satu, kalau buat degree secara part time (separuh-masa) je, boleh mohon ke?

Terbaru  Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) 2020, Cara Beli Rumah Pertama Paling Mudah

Kelayakan

Jumlah pinjaman akan ditentukan berdasarkan tingkat gaji penjaga pemohon. Jadi lebih tinggi gaji penjaga pemohon, lagi rendahlah jumlah pinjaman yang akan dipinjamkan.

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Jumlah Pinjaman Sepenuh Masa

Jumlah pinjaman juga berbeza mengikut UA, US dan institusi pengajian yang lain.

Kadang-kadang dipengaruhi oleh kursus yang diambil juga.

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Jumlah Pinjaman Separuh Masa

Untuk US (IPTS), tak semua ditawarkan PTPTN untuk pengajian sepatuh masa.

Jumlah Pinjaman Sepenuh Masa

Semak Pinjaman PTPTN Online

Tahukah anda? Apa, tak tahu? Takpe, takpe.

Mari kami bagitahu.

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ada menyediakan perkhidmatan Semak Tarikh Kemasukan Duit PTPTN kepada peminjam PTPTN secara atas talian di laman web rasmi badan itu.

Senang lah nak semak, tak payah jadi ahli nujum teka bila duit PTPTN masuk.

Tarikh Masuk Duit PTPTN Di Portal

Berikut adalah langkah-langkah membuat semakan baki PTPTN secara online :-

Ok, kita mulakan dengan Bismillah. Hehe.

Langkah 1: Pergi ke Portal PTPTN kemudian klik “e-Perkhidmatan” di atas. Selepas tu pilih “Semakan Jadual Permohonan/ Bayaran Pinjaman”

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

 

Langkah 2 : Masukkan nama IPTA/IPTS/Institusi Pengajian anda. Dalam contoh kalini, LebihInfo akan gunakan contoh Universiti Malaya.

 

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Langkah 3: Anda akan dibawa ke satu muka penuh dengan nama kursus pengajian. Cari kursus yang anda sedang ikuti di Institusi TInggi Pengajian masing-masing

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Langkah 4: Voila! Sekarang maklumat duit PTPTN masuk akan dipaparkan di skrin!

Semak Tarikh Masuk Duit PTPTN Online

Mudah kan? Tak payah lagi nak berteka-teki tentang tarikh duit PTPTN masuk.

Jadi, senanglah nak rancang pelan pengurusan kewangan anda.

Dah dapat duit PT tu, guna elok-elok. Jangan belanja awek, beli IPhone lepas tu mengadu tak cukup makan.

SMH.

Pertanyaan Lanjut

Ha, anda ada benda nak tanya, jangan risau kami siap kasi cara nak hubungi lagi.

Terbaru  Daftar MYBSN Online dan Semak Baki Akaun BSN

Untuk apa-apa maklumat, anda boleh hubungi nombor talian di bawah.

Cara Hubungi

Sebarang pertanyaan, sila hubungi di:

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional,
Tingkat Bawah, Menara PTPTN, Blok D
Megan Avenue II, No. 12, Jalan Yap Kwang Seng,
50450 Kuala Lumpur
Careline: 03 – 2193 3000
Faks: 03 – 2193 1263

Kesimpulan Tarikh Masuk Duit PTPTN 

Maklumat di atas merupakan maklumat rasmi yang dapat kami kongsikan kepada mahasiswa/i tentang Tarikh Masuk Duit PTPTN Diharapkan perkongsian ini dapat memudahkan segala urusan anda.

Artikel Tarikh Masuk Duit PTPTN Online yang kami sertakan dalam entri bolehlah digunakan sebagai petunjuk untuk anda bersedia untuk buat perancangan untuk menghadapi semester baru. Dah dapat duit PTPTN tu, gunakanlah untuk tujuan kegunaan yang berfaedah dan janganlah membazir.

Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya.

 

 

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.