bantuan-pekerjaan-rm600-covid-19-erp

Permohonan Bantuan Kewangan RM600 Buat Pekerja yang Terpaksa Mengambil Cuti Tanpa Gaji

Posted on 767 views

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) RM600 sebulan adalah satu bantuan untuk pekerja yang diberi notis cuti tanpa gaji akibat penularan Covid-19. Permohonan bantuan ini akan di buka untuk anda yang layak pada 20hb March 2020.

Covid-19 : Permohonan Bantuan Kewangan RM600 Buat Pekerja yang Terpaksa Mengambil Cuti Tanpa Gaji.

Lebih Info akan kongsikan Cara Permohonan Bantuan Kewangan RM600 Covid-19 Buat Pekerja Yang Terpaksa Mengambil Cuti Tanpa Gaji. Harap post ini membantu anda, sila kongsikan dengan mereka yang lain.

Permohonan Bantuan Kewangan RM600 covid-19

Bantuan Kewangan RM600 Covid-19

PROGRAM Pengekalan Pekerjaan (ERP) menyediakan bantuan kewangan sementara RM600 sebulan untuk tempoh maksimum enam bulan kepada mana-mana pekerja dan majikan yang terjejas dalam usaha mengekang penularan wabak Covid-19.

Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dalam kenyataan, hari ini, berkata mereka layak menerima pembayaran berkenaan jika mematuhi syarat ditetapkan.

Menurutnya, antara syarat itu termasuk pekerja yang diberi notis cuti sementara tanpa gaji oleh majikan berkuat kuasa mulai 1 Mac lalu, pekerja sektor swasta yang berdaftar dan mencarum dengan Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) Perkeso tetapi terhad kepada mereka bergaji RM4,000 dan ke bawah.

Katanya, selain itu majikan membuat permohonan bagi pihak pekerja perlu menyalurkan RM600 terus kepada akaun pekerja.

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP)

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) ialah bantuan segera (immediate assistance) sebanyak RM600 sebulan kepada majikan bagi setiap pekerja yang diminta bercuti tanpa gaji akibat penularan Covid-19.

Cara Permohonan Bantuan ERP

Setiap permohonan hendaklah dikemukakan secara online atau melalui borang permohonan yang dikemukakan kepada mana-mana pejabat PERKESO oleh majikan bagi pihak pekerja yang terlibat dan majikan tersebut hendaklah bertanggungjawab untuk menyalurkan bayaran bulanan RM600 kepada pekerja yang terlibat.

Majikan hendaklah mengemukakan permohonan yang lengkap melalui Borang Permohonan ERR C-19 (Lampiran 1) dan melampirkan dokumen mandatori surat Notis CTG yang mengandungi senarai pekerja terlibat. Permohonan yang lengkap boleh dihantar melalui emel erpc19 (perkeso.qov.my atau melalui online sekiranya sistem online telah dibangunkan.

Senarai Pekerja hendaklah mengandungi butiran-butiran berikut:

1. Nama Penuh Pekerja
2. Nombor Kad Pengenalan Warganegara Malaysia (No KPPPN)
3. Nama Jawatan (job title)
4. Maklumat Gaji Bulanan Terakhir Pekerja (RM)
5. Maklumat emel dan no telefon untuk dihubungi

Pengemukaan Borang Permohonan ERR C-19 Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Programme) boleh dilakukan melalui emel atau online (sekiranya sistem telah tersedia) yang mana permohonan boleh dikemukakan mulai 20 Mac 2020.

Soalan dan Jawapan Berkaitan ERP

Apakah objektif pelaksanaan Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) dan
bila tarikh dikuatkuasakan?

• Program ini bertujuan untuk membantu majikan yang terjejas akibat Covid-19 yang terpaksa mengambil langkah mengurangkan kos operasi dengan pendekatan mengeluarkan notis cuti tanpa gaji (CTG).
• Tarikh kuatkuasa Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) adalah mulai 1 Mac 2020 sehingga satu tarikh yang akan ditetapkan oleh PERKESO.

Apakah yang dimaksudkan Program Pengekalan Pekerjaan atau ERP?

• Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) ialah bantuan segera (immediate assistance) sebanyak RM600 sebulan kepada majikan bagi setiap pekerja yang diminta bercuti tanpa gaji akibat penularan Covid-19.

Apakah syarat kelayakan menerima ERP?

• ERP meliputi semua pekerja sektor swasta yang telah berdaftar dan mencarum dengan SIP termasuk pekerja sambilan yang telah mencarum dengan SIP.
• Terhad kepada pekerja yang bergaji bulanan RM4,000 dan ke bawah sahaja.
• Majikan yang melaksanakan CTG (notis yang telah dikeluarkan kepada pekerja bagi tempoh mulai 1 Mac 2020).

Siapakah yang perlu mengemukakan permohonan?

• Semua permohonan perlu dikemukakan oleh majikan bagi pihak pekerja mereka.

Bagaimanakah cara memohon ERP?

• Majikan yang telah memenuhi syarat di perenggan 3, boleh menghantar permohonan secara dalam talian yang akan dimaklumkan kemudian melalui Pekeliling Majikan yang dikeluarkan oleh PERKESO.
• Semua permohonan ERP daripada majikan hanya boleh dikemukakan mulai 20 Mac 2020.

Bagaimanakah cara majikan menyalurkan bayaran bulanan RM600 kepada pekerja?

• Pembayaran bulanan RM600 kepada pekerja tersebut hendaklah dikreditkan terus ke dalam akaun mereka dalam tempoh 7 hari sebaik sahaja bayaran diterima daripada PERKESO.
• Majikan yang gagal untuk menyalurkan bayaran bulanan tersebut kepada pekerja boleh menyebabkan permohonan berikutnya digantung dan tindakan undang-undang akan dikenakan ke atas majikan.

Berapa lamakah tempoh layak menerima bantuan ERP?

• ERP yang akan diberikan adalah antara 1 hingga 6 bulan berdasarkan tempoh notis CTG daripada majikan.

Adakah kadar bayaran dan tempoh layak ERP dibayar pada kadar harian?

• Tidak layak. Kadar bayaran bantuan kewangan adalah pada kadar tetap sebanyak RM600 sebulan. Tujuan bantuan ini adalah untuk menggantikan pendapatan bulanan yang tidak diterima (unpaid leave) akibat Covid-19 yang memberi kesan kepada industri terutamanya sektor pelancongan.

Siapakah yang tidak layak memohon ERP?

• Pekerja yang tidak berdaftar dan mencarum dengan SIP.
• Pekerja yang bergaji bulanan melebihi RM4,000.
• Pekerja yang telah diberhentikan kerja.
• Pekerja sektor awam.
• Mereka yang bekerja sendiri (tidak mempunyai majikan) termasuk freelancers
• Pekerja asing dan pegawai dagang.

Bagi mana-mana pekerja yang masih tidak dipanggil bekerja semula atau telah diberhentikan, adakah pekerja tersebut masih layak memohon Faedah-Faedah Sistem Insurans Pekerjaan (SIP)?

• Bagi pekerja yang masih tidak dipanggil bekerja semula selepas notis CTG tamat, pekerja tersebut hendaklah menganggap beliau telah kehilangan pekerjaan dan layak menuntut Faedah SIP.

Bagi mana-mana pekerja yang telah diberhentikan, adakah pekerja tersebut masih layak memohon faedah-faedah Sistem Insurans Pekerjaan (SIP)?

• Ya sekiranya pekerja diberhentikan kerja, pekerja-pekerja tersebut layak memohon faedah kehilangan pekerjaan termasuk program penempatan semula pekerjaan dan program latihan kemahiran di mana yuran latihan dan elaun menjalani latihan akan ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO.
• Pekerja yang diberhentikan juga boleh mendaftar dengan EISJobs Portal untuk mencari pekerjaan (eisjobs.perkeso.gov.my).

Apakah dokumen sokongan yang perlu dikemukakan oleh majikan semasa membuat permohonan ERP?

• Surat Notis CTG yang mengandungi senarai pekerja terlibat.
• Majikan perlu mengisi maklumat lengkap di Borang Permohonan ERP C-19 yang akan diedarkan bersama Pekeliling Majikan.

Mengapa ERP dibayar melalui majikan dan tidak terus kepada pekerja?

• Pendekatan ini adalah untuk memastikan semua pekerja yang terlibat dapat dibantu secara menyeluruh dan tidak timbul pekerja yang terkecuali. Pendekatan ini juga dilihat sebagai kaedah yang paling berkesan dan tempoh proses pengesahan dan pembayaran dapat disingkatkan.

Kesimpulan

Perkeso dan kerajaan akan cuba membantu dan kurangkan beban anda yang terlibat dalam menangani masalah wabak Covid-19. Anda yang terkesan dengan terpaksa mengambil cuti tanpa gaji boleh memohon bantuan dengan Perkeso dan dengan RM600 tersebut bolehlah membantu anda selama maksima 6 bulan .

Seramai 6.9 juta pekerja swasta dilindungi Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) PERKESO jika mereka kehilangan pekerjaan boleh mendapat manfaat SIP adalah bantuan kewangan segera dan program penempatan pekerjaan serta latihan.

Malah Pekerja yang kehilangan pekerjaan dan berdaftar serta mencarum di bawah SIP PERKESO layak menerima faedah-faedah SIP seperti elaun mencari pekerjaan, elaun bekerja semula awal dan elaun pendapatan berkurangan.

Selain itu, anda juga layak menerima elaun latihan dengan kadar RM30 sehari, fi latihan yang terhad kepada RM6,000 selain program penempatan pekerjaan dan kaunseling kerjaya.

Contact 

Orang ramai juga boleh menghubungi Talian Khidmat Pelanggan 1-300-22-8000 atau menghantar e-mel ke [email protected] atau facebook.com/perkeso.official. Maklumat lanjut serta terkini akan dikemaskini di facebook Panduan Terkini dan blog Lebih Info dari masa ke semasa.

Gallery for Permohonan Bantuan Kewangan RM600 Buat Pekerja yang Terpaksa Mengambil Cuti Tanpa Gaji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.