MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

  • Whatsapp
MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online. Apa Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online? 

Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online dengan MyASNB ni sebenarnya senang je. Pada zaman serba canggih ni, banyak cara dan kemudahan di hujung jari untuk memudahkan urusan anda. Dalam entri kali ini Lebih Info  berkongsi MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

Amanah Saham Bumiputera atau lebih dikenali sebagai ASB adalah antara jenis pelaburan yang menguntungkan oleh rakyat Malaysia terutamanya Bumiputera. Namun begitu, masih ramai antara yang kita yang tidak mengetahui apa sebenarnya ASB dan kelebihannya.

Kini semuanya mudah dengan menggunakan portal MyASNB Online.

Anda juga akan mengetahui cara-cara untuk menyemak semua baki pelaburan dengan menggunakan MyASNB portal.

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

Baca dan Ketahui MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online.

Amanah Saham Bumiputera (ASB)

Amanah Saham Bumiputera (ASB) merupakan dana unit amanah yang diwujudkan khas untuk Bumiputera Malaysia.

dan diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Berhad atau lebih dikenali sebagai ASNB.

MyASNB online

Kini pihak ASNB telah melancarkan satu kaedah yang mudah untuk semua pelanggannya iaitu MyASNB online.

Terbaru  Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat: Bantuan 'One-Off' Pemandu E-Hailing

Semakan boleh digunakan melalui dua cara:

  1. melalui laman web
  2. aplikasi di dalam telefon bimbit.

Walaubagaimanapun, anda harus mendaftar melalui laman web sahaja.

Lepas mendaftar, barulah anda boleh mendapatkan akses ke ASNB login.

Daftar MyASB Online

Bagi kita yang menyimpan dan melabur dengan ASB, awal tahun baru adalah masa yang ditunggu-tunggu untuk mengetahui hasil pelaburan mereka pada tahun sebelumnya.

Bila masuk tahun baru, ramailah antara kita yang akan beratur untuk melihat penyata kewangan masing-masing di kaunter ASB, bank-bank, kiosk ASB dan pejabat pos.

Kini, ada cara yang lebih mudah untuk anda semak akaun ASB online pada bila-bila masa.

Dengan MyASNB anda boleh:

  • menyemak baki terkini
  • membuat pelaburan tambahan
  • melihat penyata tahunan

Tapi sebelum anda mendapat akses, anda perlulah mendaftar dahulu sebagai pengguna MyASNB.

Langkah Daftar ASB Online

Berikut adalah 4 langkah mudah untuk mendaftar ASNB online:

Langkah 1: Kemaskini Nombor Telefon

Dapatkan nombor akaun 12 digit dan pastikan nombor telefon bimbit adalah aktif dan yang terkini untuk mendapat kod TAC. Pastikan nombor yang akan menerima TAC adalah nombor telefon yang anda gunakan semasa mendaftar ASB dahulu.

Kalau dah tukar nombor? kemaskini nombor baru dengan pihak ASB.

Langkah 2: Layari Laman Web MyASNB

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

Anda boleh terus ke laman web rasmi MyASNB, Klik SINI dan klik pada bahagian daftar di sini di bahagian atas di sebelah kanan anda.

Langkah 3: Isi Maklumat Anda

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

Lengkapkan proses pendaftaran dengan mengisi semua maklumat yang diperlukan. Pastikan anda masukkan butir-butir dengan betul dan lengkap.

Langkah 4: Pengesahan

Setelah mengisi maklumat, semak nombor  telefon yang tertera dan klik permintaan TAC.

Terbaru  PRIHATIN Tambahan: Bantuan Geran Khas RM3K Untuk Pengusaha PKS Mikro

Kod TAC akan dihantar ke telefon bimbit anda dan masukkan nombor tersebut untuk proses seterusnya.

Langkah 5: Daftar Akaun dan Tukar Password

Setelah selesai mengisi dan mengesahkan maklumat, anda perlu buat satu username dan password yang baru.

Anda akan mendapat satu password sementara sebelum membuat password peribadi yang anda inginkan.

Selepas itu login, dan tukar password sementara dengan password yang anda inginkan.

Cara Semak Akaun ASB Online

Inilah langkah demi langkah untuk menyemak akaun ASB melalui ASNB online.

Semak Akaun Dan Penyata ASB Online

Okay, settle.

bila sudah selesai password tadi, anda bolehlah menyemak baki dan mengemaskini butiran peribadi anda.

Dengan MyASNB, anda juga boleh menambah pelaburan ASB anda. Senang gila kan!

Okay, sekarang mari kami tunjukkan cara untuk semak baki akaun dan penyata ASB anda secara online!

Langkah 1: Layari Laman Web MyASNB

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

Anda boleh terus ke laman web rasmi MyASNB, Klik SINI dan klik pada bahagian log masuk di bahagian atas di sebelah kanan anda.

Masukkan butiran nama pengguna dan password anda.

Langkah 2: Semak Baki dan Penyata

MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online

 

Selepas log in atau log masuk, anda akan dibawa ke paparan depan yang akan menunjukkan Baki Terkini pelaburan anda.

Kalau anda nak tengok penyata akaun, klik saja di penyata akaun.

Kesimpulan Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online 

Semoga perkongsian diatas ini dapat membantu anda mengetahui apakah itu MyBSN: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online supaya anda dah tak lagi susah-susah beratur panjang-panjang, menghadap kesesakkan lalu lintas, bayar duit parking dan sebagainya. Sekarang semua di hujung jari!

Artikel MyASNB: Panduan Melabur, Tukar dan Pindahan ASB Online yang kami sertakan dalam entri bolehlah digunakan sebagai petunjuk untuk anda. Kongsikan dengan kawan-kawan dan keluarga.

Terbaru  Daftar dan Semak Baki ASB Terkini Dengan Maybank2u

Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.