Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua Microsft Word

Posted on

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua Microsft Word. Microsoft Word adalah suatu program yang paling banyak digunakan oleh pelajar, selalunya untuk membuat tugasan atau assignment, ataupun untuk membuat tesis. 

Lebih Info akan kongsikan maklumat berkenaan Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua Microsoft Word. Panduan ini diharapkan dapat membantu golongan pelajar yang sering menghadapi masalah untuk mendapatkan cara yang betul untuk memasukkan nombor muka surat di dalam tesis atau assignment mereka.

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Baca dan semak Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua Microsoft Word

Microsoft Word

Apa itu Microsoft Word?

Selalu kita dengar dan guna.

Untuk assignment, untuk buat kerja.

Nak buat resume atau tulis surat nak minta kerja pun pakai Word.

Tapi apa itu Microsoft Word?

Program Pengolahan Kata (Word Processing)

Microsoft Word ialah merupakan program pengolahan yang digunakan untuk membuat dokumen yang berhubungan dengan perkataan.

Program ini pertama kali dikenalkan pada tahun 1983, pada masa perkenalannya program ini merupakan program dikenal sebagai Multi Tool World dan digunakan untuk Xenix.

Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Ada kalanya kita tidak mahu nombor muka surat bermula di muka surat pertama.

Terbaru  Cara Buat Artikel di Wordpress Terbaru dan Terkini

Kenapa? sebab selalunya pada page atau muka surat pertama kita nak letakkan muka hadapan yang ada terdiri daripada tajuk, tarikh.

Untuk assignment pula selalunya kita letakkan logo institusi, nama ahli kumpulan dan nombor kad matrik walaupun ahli kumpulan tak semuanya yang menyumbang dan ada yang free-ride.

Ini kerana, kemungkinan muka surat pertama merupakan muka hadapan (front cover) ataupun isi kandungan (content).

Persoalannya, macam mana nak mulakan nombor “1” di helaian yang seterusnya?

Tutorial Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Senang sebenarnya, tak sampai dua minit pun. 

Nak masak Maggi pun dua minit. So, benda ni lagi senang dari masak atau rendam maggi.

Langkah Pertama: Pilih Halaman

Pilih halaman dan helaian yang anda ingin mulakan dengan Nombor muka surat “1”

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Kemudian, klik pada helaian sebelum halaman tersebut.

Langkah Kedua: Page Break

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Kemudian, klik

Page Layout> Breaks> Next Page

So apa fungsi Section break ni?

Ini penting untuk Microsft Word untuk mereka satu lagi seksyen baru antara dua halaman tersebut.

Jadi, halaman sebelum dan selepas tak akan ada rantaian atau link lagi.

Langkah ketiga: Pilih Format Nombor Muka Surat

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Insert> Page Number

Ha, seterusnya..

Anda pilihlah format dan lokasi yang anda minat untuk letakkan nombor muka surat mengikut di halaman tersebut.

Langkah Keempat: Putuskan Rantaian

Anda perlu klik “Link to Previous” untuk putuskan rantaian antara dua halaman.

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

 

Insert> Footer > Link to Previous

Ini akan memutuskan rantaian halaman yang sebelumnnya dengan halaman yang seterusnya.

Langkah Kelima: Mulakan Nombor Muka Surat Baru

Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

 

Page Number> Format Page Number > Start at “1”

Dan, voila! Dah siap. Senang kan? Masak maggi pun payah berbanding tutorial ini. Lmao.

Kesimpulan Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua

Feature memasukkan nombor muka surat atau page number memudahkan selain dapat melengkapkan kerja dengan pelbagai format yang sesuai dengan keperluan anda. Namun, ianya agak rumit dan melecehkan kalau anda tidak tahu menggunakannya dengan betul.

Artikel Cara Memulakan Nombor Muka Surat Di Helaian Kedua Microsoft Word yang kami sertakan dalam entri bolehlah digunakan sebagai petunjuk dan panduan anda untuk memasukkan nombor muka surat di Microsft Word dengan tepat dan betul. 

Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya dan selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.