Kos Perceraian Mahkamah Syariah di Malaysia

  • Whatsapp
Kos Perceraian Mahkamah Syariah di Malaysia

Berapa kos perceraian mahkamah syariah sebenarnya? Mahal atau murah? senang ke proses nak bercerai di Malaysia bagi orang islam?  Setiap pasangan mendambakan rumah tangga yang bahagia bersama pasangan dan keluarga masing-masing.

Entri kali ini Lebih Info kongsikan anggaran kos perceraian Mahkamah Syariah di Malaysia.

Kos Perceraian Mahkamah Syariah

Tiada siapa pun yang mahu bahtera keluarga yang dibina retak dan runtuh begitu saja. Islam sendiri amat tidak menggalakkan penceraian bahkan penceraian adalah perkara yang paling dibenci Allah SWT walaupun halal. Namun kadangkala, rumah tangga yang retak tidak dapat diselamatkan lagi dan penceraian merupakan penyelesaian terbaik untuk pasangan tersebut.

Kos Perceraian Mahkamah Syariah

Bagi pasangan beragama Islam, proses penceraian berlaku di Mahkamah Syariah kerana hanya Mahkamah Syariah mempunyai bidangkuasa untuk mendengar kes-kes berkaitan dengan undang-undang keluarga Islam di Malaysia. Perlu diingat oleh kerana Mahkamah Syariah adalah dibawah bidangkuasa negeri, kos-kos yang akan dikira mungkin sedikit berbeza antara negeri.

Sebagai contoh, kos mahkamah Syariah bagi kes penceraian di negeri Perak mungkin sedikit berbeza dengan negeri Selangor kerana pentadbiran mahkamah Syariah adalah di bawah negeri masing-masing.

Kos prosiding mahkamah dan kos khidmat guaman

Kos perjalanan prosiding mahkamah

Untuk memulakan prosedur penceraian, pasangan hendaklah mendaftar dulu kes mereka di kaunter mahkamah. Kos mendaftar adalah berbeza-beza kerana ianya adalah mengikut kadar ketetapan negeri masing-masing. Contohnya, bagi kes di mahkamah Syariah negeri Perak, pengguna boleh mendaftar kes mereka secara online dengan bayaran RM50. (sumber: Mahkamah Syariah Perak).

Terbaru  Cara Mudah Perbaharui Passport di Laman MyIMMS Secara Online

Kos yang disebut diatas hanyalah yuran pendaftaran sahaja dan tidak termasuk dengan yuran-yuran mahkamah yang lain seperti fi penyampaian saman dan kos perjalanan kes di mahkamah.

Namun, sekiranya berhasrat untuk menyampaikan saman atau permohonan secara sendiri, maka kos untuk proses tersebut akan dikecualikan.

Sebuah website menyebut anggaran keseluruhan untuk kos mahkamah bagi kes penceraian  bolehmencecah sehingga RM200-300.

Kos khidmat guaman

Kos atau fi khidmat guaman adalah apa yang anda bayar kepada peguam yang dilantik (sekiranya anda menggunakan khidmat guaman) untuk mewakili anda di mahkamah. Kos selalunya bergantung kepada tahap kerumitan sesuatu kes. Setiap kes mempunyai fakta dan isu yang berbeza-beza.

Contohnya, kos untuk memohon penceraian sahaja mungkin berbeza jika anda berhasrat untuk memohon penceraian DAN menuntut harta sepencarian kerana ianya dua isu yang berbeza. Pendek kata, lebih banyak pertikaian lebih banyak kos yang perlu dibayar.

Kos guaman dianggarkan bermula dari RM2500 sehingga RM10,000 untuk kes penceraian. Kos ini mungkin bergantung kepada kerumitan kes, seniority seseorang peguam, teknikal kes dan sebagainya. Ini tidak termasuk elaun kehadiran dan perjalanan peguam ke mahkamah. Menurut sumber penulis, elaun ini boleh mencecah sehingga RM150-300 untuk sekali kehadiran.

Apa yang perlu anda lakukan?

Tinjau dan bandingkan

Kos guaman untuk kes penceraian di mahkamah Syariah agak mahal dan mungkin dianggap membebankan kepada sesetengah pihak yang kurang berkemampuan. Sehubungan dengan itu, jika anda hendak menggunakan khidmat guaman untuk kes-kes Syariah terutamanya berkaitan dengan kes penceraian rajin-rajinkanlah untuk tinjau atau ‘survey’ terlebih dahulu dengan beberapa firma-firma guaman Syariah di sekitar anda supaya anda boleh cari yang mampu memenuhi kehendak dan sesuai dengan kemampuan kewangan anda.

Terbaru  Cara Mudah Buat Pinjaman Bank - Tips Kewangan

Tahu apa yang dimahukan

Anda perlulah tahu apa yang diharapkan dari proses penceraian seperti contoh tuntutan harta sepencarian atau nafkah anak-anak, hak penjagaan anak (hadanah) dan sebagainya supaya memudahkan peguam anda dan proses perjalanan kes di Syariah kerana proses yang cepat dan lancar juga akan menjimatkan kos yang anda perlu bayar kepada peguam anda.

Carilah peguam syari’e yang kompeten dan ada reputasi yang bagus supaya kes berjalan dengan lancar dan tidak membazir kos dan masa anda, peguam dan mahkamah Syariah.

Berbincang dengan peguam anda

Anda dinasihatkan berbincang Bersama peguam anda tentang bayaran fi yang akan dikenakan. Menurut laman blog peguam syarie Malaysia (Sumber: Laman Web Peguam Syar’ie Malaysia ), anda dinasihatkan untuk mendapatkan sebutharga atau Wa’ad secara bertulis daripada Peguam Syarie supaya satu persetujuan berkaitan dengan fi atau kos khidmat guaman Syariah anda boleh dicapai.

Alternatif lain?

Jabatan Bantuan Guaman (JBG)

Jabatan Bantuan Guaman (JBG) ialah suatu jabatan Kerajaan Jabatan Perdana Menteri yang menyediakan khidmat nasihat dan bantuan guaman dalam prosiding tertentu di mahkamah sivil dan mahkamah Syariah di Malaysia bagi mereka yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan khidmat peguam swasta.

Menurut maklumat di laman web JBG. anda layak mendapat bantuan guaman sekiranya anda mempunyai kes yang baik untuk diwakili di mahkamah dan memenuhi pra-syarat seperti yang ditetapkan.

Kadar yang dikenakan adalah berdasarkan kepada ujian kemampuan yang akan diberikan semasa anda mendaftar. Jika pendapatan tahunan tidak melebihi RM30,000 setahun, anda layak untuk mendapat bantuan secara percuma dan hanya perlu membayar yuran pendaftaran sahaja. Jika pendapatan tahunan melebihi RM30,00 setahun, anda akan dikenakan kos yang akan ditetapkan oleh JBG.

Terbaru  Pinjaman Sah Wang Segera: Realiti atau Ilusi?

Sekiranya anda benar-benar tidak mampu mengupah peguam syari’e di luar sana, anda boleh datang ke pejabat Jabatan Bantuan Guaman yang terdekat untuk berbincang dengan mereka untuk mewakili anda di dalam kes penceraian anda di mahkamah Syariah. Untuk maklumat lanjut bolehlah layari website JBG (Sumber: Laman Web Jabatan Bantuan Guaman

Kesimpulan kos perceraian Mahkamah Syariah

Kos khidmat guaman bagi kes penceraian di mahkamah Syariah adalah berbeza-beza dan dipengaruhi oleh kerumitan kes dan isu bagi setiap kes. Maklumat yang dikongsi di atas adalah hanya sebagai panduan umum sahaja dan bukanlah nasihat undang-undang yang lengkap.

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat, anda dinasihatkan untuk pergi mendapatkan sendiri nasihat daripada peguam syari’e di luar sana supaya anda boleh membuat keputusan dengan lebih tepat. Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya kepada anda.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.