Harga Tiket Muzium Kapal Selam Melaka di Pantai Klebang

Posted on 83 views

Berapa sebenarnya harga tiket museum Kapal Selam Melaka? Adakah anda pernah kesini? Untuk pengatahuan anda Muzium Kapal Selam Melaka di Pantai Klebang adalah muzium kapal selam pertama di Malaysia. harga tiket untuk masuk ke premis ini seperti ditunjukkan dibawah:

Dewasa : RM 3
Kanak-kanak : RM 1

Kapal selam bernama SMD Ouessant Agosta 70 dari Perancis ini dahulunya dimiliki oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan merupakan tempat latihan krew pertama kapal selam negara ini.

Dibina pada tahun 1979, kapal seberat 1,200 tan ini dibawa ke Malaysia untuk dijadikan muzium dengan perbelanjaan sebanyak RM 12.6 juta sebagai simbol kemajuan negara dalam bidang pertahanan maritim.

Kali terakhir Agosta 70 ini digunakan ialah sewaktu pelayaran di lautan Atlantik pada tahun 2009. Ia kemudiannya dijadikan kapal latihan sebelum diangkut menggunakan kapal kargo dan ditarik ke pantai Klebang oleh sebuah trailer khas dengan 480 tayar sebelum diletakkan di Dataran 1Malaysia.

Jika pada awal pembukaannya, pelawat hanya boleh melihat kapal ini dari luar, kini bahagian dalam kapal telah dibuka kepada umum. Jadi anda boleh melihat tempat simpanan peluru torpedo, ruangan kawalan kapal, dapur serta tempat tidur crew sewaktu kunjungan ke sini.

Pakej Bermalam di Dalam Kapal Selam

Jika anda dan keluarga (atau syarikat) berminat merasai bagaimana suasana bermalam di dalam kapal ini, pihak muzium Melaka juga ada mempunyai pakej Bermalam di Dalam Kapal Selam. Jumlah minima peserta ialah 25 dan harga untuk seorang ialah RM 150. Anda boleh membuat tempahan dengan menelefon pegawai PERZIM di 06-281 4226.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.