‘Duli Yang Maha Mulia’ Apa Sebenar Maksudnya?

Posted on 63 views

Semua orang salah faham. Apa maksud ‘Duli Yang Maha Mulia’. Kita baru sahaja menerima Yang Di Pertuan Agong yang baru, Sultan Muhammad ke V. Agong yang paling amat admin hormati. Kehidupan dan perjalanannya menggambarkan kehidupan yang sederhana.

Tapi seperti biasalah. Rakyat Malaysia ini tak habis-habis nak provoke. Seperti dijangka, ada beberapa isu yang timbul antaranya mengenai penggunaan perkataan Duli Yang Maha Mulia. Isu ini telah menjadi tular di laman soasial.

Bagi sesetengah rakyat netizen ini, ada yang mengatakan perkataan Yang Maha Mulia tidak sesuai digunakan pada manusia sebaiknya hanya layak bagi Tuhan. Mereka mendakwa penggunaan perkataan ini boleh membawa kepada syirik kerana seolah-olah meletakkan seorang Sultan setaraf dengan Tuhan. Terima kasih kepada halaman Facebook Page The Patriot yang menjelaskan maksud Duli Yang Maha Mulia ini dengan ringkas dan jelas!

Maksud “Duli Yang Maha Mulia”

Adapun “Duli” itu maknanya “debu”. Makanya “Duli Yang Maha Mulia” itu maknanya Raja yang bertakhta itu walau seluas manapun jajahan takluknya, hanyalah ibarat debu di sisi Tuhan Yang Maha Mulia. Adapun “Paduka” itu maknanya “selipar” manakala “Baginda” itu ialah baginda Rasulullah SAW.

Maksud “Seri Paduka Baginda”

Makanya “Seri Paduka Baginda” itu maknanya Raja yang berkuasa itu, meskipun segunung emas sepuluh mutu banyak hartanya, hanyalah selipar pelapik kaki kepada Baginda Rasulullah, utusan Tuhan Yang Maha Mulia. Diharap penjelasan ini jelas dan mampu membuatkan kita lebih bangga dengan keunikan dan kekayaan bahasa Melayu itu sendiri.

Jadi setelah baca post ini maka rasanya anda sudah tentu memahami apa maksud yang sebenar. Jangan suka-suka buat fitnah. Bahasa melambangkan bangsa. Jangan kita lupa tau.

Kongsi dengan rakan anda. Mudah saja klik SHARE je, tak sampai pun seminitkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.