Hans Isaac dilantik Pengerusi Finas Selama 2 Tahun

Datuk Gerald Hans Isaac dilantik Pengerusi Finas Selama 2 Tahun

Posted on 338 views

Datuk Gerald Hans Isaac dilantik Pengerusi Finas Selama 2 Tahun, adakah ini rezeki ataupun satu tanggungjawab besar yang akan di pikul beliau dalam memartabatkan industri perfileman Malaysia.

Pelakon, penerbit dan pengarah filem, Datuk Gerald Hans Isaac dilantik sebagai Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa 8 April, demikian umum Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo.

Datuk Gerald Hans Isaac pengerusi finas

“Beliau (Hans Isaac) mempunyai pengalaman luas dalam bidang perfileman. Beliau telah menerima pelbagai anugerah dalam industri perfileman tempatan,” katanya dalam satu kenyataan berhubung pelantikan itu hari ini.

Hans Isaac merupakan Pengarah Urusan Social 360 Sdn Bhd, sebuah syarikat yang terlibat dalam bidang keselamatan serta insurans dan pernah menjadi anggota Lembaga Penasihat Finas serta anggota lembaga Persatuan Penerbit Filem Malaysia pada 2012.

Gobind berkata pelantikan Hans Isaac berdasarkan peruntukan dalam Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981 bagi menggantikan Datuk Samsuni Mohd Nor yang menjalankan tugas sebagai pemangku Pengerusi Finas selama lebih empat bulan yang lalu.

“Kementerian berharap pengerusi yang baharu ini akan berkhidmat untuk meningkatkan usaha-usaha Finas bagi membangunkan industri ini,” kata Gobind.

Beliau juga berharap anggota lembaga Finas akan memberikan kerjasama yang penuh kepada pengerusi baharu dalam melaksanakan pembaharuan berdasarkan hala tuju kerajaan.

Gobind dalam pada itu mengucapkan terima kasih kepada Samsuni untuk perkhidmatan beliau dalam menjalankan tugasan sebagai pemangku jawatan tersebut. — Bernama

Biodata Hans Isaac (wikipedia)

Kehidupan awal

Dato’ Gerald Hans Isaac atau lebih dikenali sebagai Hans Isaac (lahir 20 Ogos 1971) ialah seorang pelakonpenerbit, juruacara, penulis serta pengarah TV dan filem Malaysia. Beliau juga pernah melibatkan diri sebagai seorang model.

Hans dilahirkan pada 20 Ogos 1971 di Hospital Besar Sultanah Aminah di Johor Bahru kepada ibu bapanya Carmina Isaac[1] dan Gerald Edward Anthony Isaac.[2] Keluarga Carmina yang berketurunan kacukan FilipinaSepanyol, mengendalikan Orkestra Simfoni Singapura manakala bapanya yang berketurunan kacukan IndiaSerani, Gerald Edward Isaac, merupakan ketua pangkalan tentera laut KD Malaya di terletak di seberang Tambak Johor–Singapura.

Keluarga Isaac menetap di Johor selama lapan tahun sebelum berpindah ke pangkalan KD Sri Rejang di SibuSarawak. Mereka berpindah ke Kuala Lumpur ketika Hans berusia sekitar lapan hingga sembilan tahun apabila bapanya dilantik sebagai pembantu khas kepada Yang Di-Pertuan Agong di Istana Negara sehingga persaraannya.[2] Di bandar itu jugalah beliau menerima pendidikan awalnya di Institusi St. John[2][1]

Kerjaya

Hans juga merupakan pengarah urusan dan pengarah kreatif syarikat miliknya, Tall Order Productions Sdn Bhd, iaitu sebuah syarikat produksi filem dan program televisyen.[3][4]

Hans memulakan kerjaya lakonannya pada 1993, ketika berusia 22 tahun menerusi filem Ringgit Kasorrga yang ditayangkan dua tahun kemudian. Pada 1997, beliau berlakon di samping Ratu Rock negara, Ella dalam filem Hanya Kawan arahan Harith Iskander.

Pada Mac 2004, Hans memegang watak sebagai Roy, seorang pereka perisian komputer dan kaki buli dalam filem sulung arahan Afdlin ShaukiBuli yang menampilkan barisan ahli pelakon terdiri daripada Afdlin, AC MizalNasha AzizAko Mustapha, dan ramai lagi. Beliau menjayakan kembali peranannya dalam sekuel filem ini, Buli Balik (2006).

Hans sekali lagi meneruskan kerjasama dengan Afdlin menerusi filem Baik Punya Cilok (2005) yang turut dibintangi oleh AC Mizal, AwieCarmen SooHarun Salim BachikIda Nerina dan Harith Iskander. Beliau memulakan kerjaya pengarahan pada 2008 menerusi filem Cuci terbitan syarikat miliknya, Tall Order Productions dan ditaja oleh Tune Group. Juga, pada tahun yang sama, beliau membintangi bersama Natasha HudsonChristian Sugiono dan Titi Kamal dalam filem gabungan kerjasama Malaysia dan IndonesiaTipu Kanan Tipu Kiri.

Dua tahun kemudian, beliau memegang watak sebagai Mir dalam filem romantik Filipina, Miss You Like Crazy arahan Cathy Garcia-Molina, lakonan John Lloyd Cruz dan Bea Alonzo. Penggambaran filem ini dijalankan di Kuala Lumpur, Malaysia.

Hans meneruskan rentetan kerjasama bersama Afdlin Shauki dalam filem aksi fantasi Misteri Jalan Lama di mana dalam filem ini, beliau memegang watak sebagai Indra, seorang kaki judi. Hans memegang watak sebagai Jimmy, seorang ketua sindiket pengedarah dadah antarabangsa dalam filem Langgar arahan Syed Hussein. Pada Ogos 2013, Hans mengarah dan menulis skrip filem kedua arahannya Lemak Kampung Santan, beliau sendiri turut berlakon, memegang watak sebagai Ridzuan.[5]

Pada 16 April 2018, Hans bersama beberapa selebriti tempatan lain termasuk NeelofaAwal AshaariScha Al-YahyaMaya KarinJoe FlizzowNora Danish, dan Kavita Sidhu turut serta menjayakan kempen menentang buli siber dan penyebaran berita palsu di media sosial.[6][7][8]

Kehidupan peribadi

Pada Februari 2017, beliau mengumumkan perkahwinannya dengan Aileen Gabriella Robinson, yang memenangi gelaran Miss Tourism International 2011.[9] Pada 30 Oktober 2017, beliau mengumumkan tidak dapat melangsungkan perkahwinan.[10]

Hans mempunyai pelbagai minat, seperti menyelam, skuasy dan bola sepak. Beliau tergolong dalam Kelab Bolasepak Desa Hartamas. Beliau pernah bermain bola sepak untuk sekolahnya, Institusi St. John, Kuala Lumpur, ketika berusia 17 tahun dan hingga ke hari ini dia masih sebagai penjaga gol.

Hobi dan minat

Hidangan kegemaran beliau ialah masakan ibu beliau seperti keluak (kari Serani), ketam dan popiah. Hans juga aneh mengemas sendiri mengaku yang memastikan bahawa segala-galanya adalah jangka sekitar rumah.

Gallery for Datuk Gerald Hans Isaac dilantik Pengerusi Finas Selama 2 Tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.