Cara Semak Baki Pinjaman AEON Kredit Melalui SMS dan Online

Posted on 168 views

Pinjaman AEON Kredit cukup terkenal kini. Malah untuk menyemak baki pinjaman juga mudah dengan AEON. Pembiayaan peribadi adalah yang paling banyak memohon kini. Mana taknya dengan hanya pendapatan sekurang-kurangnya RM 800.00 per bulan sudah dikira layak untuk dipertimbangkan.

Oleh kerana perubahan kepada tempoh pembiayaan sehingga 7 tahun berbanding sebelum ini hanya 5 tahun menyebabkan bayaran bulanan menjadi lebih rendah dan mampu untuk semua. Tetapi pentingnya pastikan RM 800.00 itu gaji bersih, bukan gaji kasar yang belum ditolak EPF, caruman SOCSO dan lain-lain.

Oleh itu pastikan anda menjadi seorang yang bijak dan sedar, jika lebih lama tempoh bayaran balik maka lebih banyak yang anda akan bayar. Maka pastikan mohon pembiayaan mengikut keperluan dan kemampuan kewangan masing-masing. Perlu anda tahu dengan pinjaman AEON Kredit ini jika lewat anda bayar maka bayaran bulanan anda akan bertambah. Ianya tidak seperti institusi kewangan yang lain.

Bagaimana Semak Baki Pinjaman AEON Dengan SMS (Pesanan Ringkas)

■ Sentuh pada “Tulis Mesej” atau aplikasi SMS yang sama pada telefon pintar anda.


■ Kemudian hantar mesej kepada: 63633


■ Masukkan Kod pendek dalam bentuk ini: AEON Keyword (akhir 4-digit KP)

Panduan Kod AEON Credit Card Inquiry Keyword

AEON CCSTS 1234* – Application Status
AEON CCBAL 1234* – Outstanding Balance
AEON CCMIN 1234* – Minimum Payment Amount
AEON CCAVA 1234* – Available Limit
AEON CCACT 5678**1234* – Card Activation
AEON CCWAY – Payment Channel
■ **5678 = Last 4 digit credit card no.
■ *1234 = Last 4 digit new / old / I.C or passport no.

Panduan Kod / Keyword AEON-XPRESS Easy Payment Inquiry

AEON STS 1234* – Application Status
AEON BAKI 1234* – Outstanding Balance
AEON BAYAR 1234* – Payment Amount
AEON PENUH 1234* – Full Settlement Amount
AEON AKHIR 1234* – Final Payment Date
AEON CARA – Payment Channel

Kadar dan Caj dikenakan Setiap Pesanan SMS:
■ Kadar Biasa Caj: RM0.50 per SMS Yang Diterima
■ Kadar SMS biasa akan dikenakan bagi setiap SMS yang tidak berjaya diterima.
■ Kadar SMS Standard adalah berdasarkan kepada pembekal rangkaian.

Sila layari laman web rasmi www. AeonCredit.com.my untuk maklumat lebih terkini, lengkap dan sahih. Maklumat mungkin akan dikemaskini setiap masa mengikut kesesuaian teknologi. Bagi mereka yang memohon pinjaman tetapi masih gagal bolehlah menilai status kewangan anda dengan membaca antara sebab pinjaman anda gagal di bawah ini.

9 Sebab Mengapa AEON Kredit Menolak Pemohonan Pinjaman Anda

1) Skor pemarkahan permohonan rendah

Bank hari ini juga lebih cekap dan kompleks. Kebanyakan bank telah melaksanakan skor pemarkahan permohonan untuk menganalisis profil pelanggan seperti umur, di mana anda tinggal, tahap pendidikan, status perkahwinan dan sebagainya.

Kebanyakan maklumat ini dikumpulkan dan dalam setiap pertanyaan, skor yang diberi berdasarkan maklumat yang anda berikan. Ia tidak semudah memberikan skor rawak untuk setiap soalan, tetapi skor berdasarkan maklumat terperinci menggabungkan butiran.

2) Skor kredit yang tidak memuaskan

Bank bergantung kepada skor kredit pada masa kini dalam proses membuat keputusan. Skor kredit menganalisis kelakuan pembayaran balik anda berdasarkan CCRIS anda.

Pada asasnya, skor kredit menandakan petunjuk kepada bagaimana bijak anda menguruskan wang anda pada masa lalu. Bagaimanapun, dasar dan keperluan berbeza antara satu bank ke satu bank yang lain kerana setiap bank mempunyai risiko sendiri.

Terdapat banyak cara untuk menilai CCRIS anda seperti di bawah yang membolehkan pinjaman anda gagal:
■ Tiada rekod dalam CCRIS (CCRIS sifar tidak semestinya baik)
■ Bilangan kad kredit anda baru mendaftar untuk Frekuensi tinggi pinjaman dalam tempoh yang singkat (dalam 6 bulan terakhir)
■ Kad kredit (s) yang menunjukkan penggunaan yang tinggi (perbelanjaan yang tinggi)
■ Kad Kredit (s) dengan status ‘lebih had’
■ Corak pembayaran balik dalam tempoh 12 bulan yang lepas
■ Sama ada anda amat memanfaatkan pinjaman tidak bercagar (s) (pinjaman peribadi)

3) Ditolak kerana Peraturan Kredit

Walaupun, skor kredit anda tinggi, namun, bank masih boleh menolak pinjaman anda dengan peraturan kredit seperti terlepas bayaran lebih dari tiga kali dalam tempoh enam bulan, terlepas bayaran bulanan semasa dan sebagainya.

Bank melihat prestasi anda yang terdahulu untuk mengukur prestasi masa depan anda. Bank juga akan melihat tahap memanfaatkan anda. Jika anda mempunyai rekod pembayaran balik yang buruk, kemungkinan anda tidak akan mendapatkan pinjaman anda diluluskan.

Trend pembayaran balik boleh dengan mudah diperoleh melalui CCRIS. Menunjukkan sebarang pengelakan bayaran dari 2 bulan dan ke atas akan mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan pinjaman yang diluluskan.

Perkara-perkara yang menjadi lebih teruk jika anda sudah mempunyai pinjaman sedia ada di bank yang anda sedang memohon. Tingkah laku pembayaran balik keseluruhan anda akan dikaji semula, dengan corak pembayaran anda. Ini akan menjejaskan permohonan pinjaman semasa anda dengan cara yang baik atau buruk.

4) Status buruk dalam CCRIS

Jika anda mempunyai mana-mana akaun yang pembayaran balik tidak dibuat dalam tempoh yang berpanjangan (biasanya lebih dari 6 bulan untuk pinjaman peribadi atau kad kredit, yang berpotensi lebih lama untuk pinjaman bercagar), rekod anda boleh ditandakan ‘merah’ sebagai “akaun perhatian khusus” di CCRIS anda.

Secara amnya, bank-bank tidak akan meneruskan kelulusan pinjaman anda apabila melihat apa-apa tanda ‘merah’, walaupun anda mempunyai rekod prestasi yang baik untuk kemudahan kredit anda yang lain dalam CCRIS anda.

Jika anda mendapatkan khidmat nasihat bank sekiranya berlaku keingkaran bayaran dalam memenuhi pembayaran balik bulanan, bank biasanya akan menawarkan untuk menyusun semula atau penjadualan semula pinjaman anda.

Biasanya bank akan melanjutkan tempoh bayaran balik dan menurunkan bayaran bulanan anda. Perbuatan itu dianggap sebagai masalah kewangan yang berpotensi dan walaupun anda terus membuat bayaran segera di bawah skim ini; bank mempunyai tanggungjawab untuk melaporkan kemudahan anda seperti yang disusun semula.

Bank-bank lain mungkin tidak mahu memberi apa-apa kemudahan gadai janji baru kerana anda akan dilihat sebagai tidak dapat menguruskan hutang anda yang sedia ada. Tanda amaran yang lain daripada CCRIS seperti mendapatkan khidmat AKPK (perkhidmatan pengurusan hutang di bawah Bank Negara) atau tindakan undang-undang diambil terhadap anda sebelum ini.

5) De-Cheque

Mengekalkan disiplin dalam kemudahan cek anda adalah penting. Jika anda mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu, kebanyakan bank tidak akan meneruskan permohonan pinjaman perumahan anda.

Rekod itu akan kekal, tidak kira akaun yang terjejas ditutup atau akaun belum dari bank anda memohon untuk pinjaman.

6) Kebankrapan

Jika anda secara rasmi diisytiharkan muflis, anda tidak akan memperoleh apa-apa pinjaman baru, membiayai semula atau apa-apa kemudahan penambahan gadai janji.

Status kebankrapan disiarkan dalam akhbar harian. Jika anda telah diisytiharkan bankrap, sama ada dengan bank tertentu, individu atau pertubuhan, rekod anda akan disebaraikan secara tetap di CTOS sebagai rujukan.

CTOS menyenaraikan dan mengumpulkan status muflis, yang diterbitkan dalam sumber-sumber awam. CCRIS hanya mengetahui status kebankrapan itu, jika anda diisytiharkan muflis oleh bank.

7) Nisbah Hutang (DSR)

Mengetahui nisbah hutang anda kepada pendapatan adalah penting dan utama dalam memastikan pinjaman anda diluluskan. Ini adalah formula yang digunakan oleh bank-bank untuk menilai tahap kemampuan anda.

DSR dikira berdasarkan jumlah semua hutang bulanan anda – dipanggil hutang berulang / komitmen, termasuk jumlah pinjaman anda pada gadai janji, pinjaman kereta, pinjaman peribadi, bayaran bulanan minimum anda di mana-mana hutang kad kredit, pinjaman anda yang lain, bersama-sama dengan komitmen bulanan untuk permohonan semasa, dibahagikan dengan pendapatan bersih – selepas potongan cukai pendapatan / KWSP / Perkeso (yang mana berkenaan).

Ini telah menjadi sebab penolakan yang paling biasa, di mana kira-kira 35 peratus kepada 40 peratus daripada pinjaman ditolak kerana ini. Bank-bank yang berbeza mempunyai DSR potong yang berbeza atau mengehadkan (contohnya: 60 peratus, 70 peratus atau ada yang sehingga 80 peratus).

8) Tidak menyerahkan dokumen pendapatan betul dan dokumen-dokumen lain yang diperlukan.

Dokumentasi pendapatan adalah perkara yang paling biasa di mana permohonan boleh ditolak. Bank-bank yang berbeza mempunyai keperluan dokumentasi pendapatan yang berbeza dan juga akan mempunyai kaedah yang berbeza untuk memperoleh pendapatan dari dokumen-dokumen yang dikemukakan.

Ini bermakna bahawa dari dokumen yang sama yang telah dikemukakan, bank-bank boleh memperoleh pendapatan dengan varian sehingga 50 peratus. Ini yang sering berlaku apabila anda tidak menyediakan dokumen yang mencukupi atau ia adalah berubah-ubah.

Secara umumnya, untuk sumber pendapatan tetap, perkara utama untuk menunjukkan di sini adalah bahawa anda menyumbang KWSP dan membayar cukai anda. Ini akan dinyatakan dalam slip gaji anda jika itu adalah dokumen pendapatan yang diperlukan.

Untuk mereka yang berpendapatan berubah-ubah / golongan yang memperoleh komisen (yang termasuk golongan berpendapatan tetap dengan sebahagian daripada pendapatan yang disumbangkan oleh elaun atau insentif), yang penting di sini adalah untuk menunjukkan kestabilan pendapatan.

Bank-bank akan memerlukan pendapatan bulan mencukupi biasanya tempoh 6 bulan. Jika terdapat turun naik yang tinggi dalam pendapatan anda (dalam bulan tertentu), anda perlu menyediakan lebih banyak dokumen untuk membenarkan kestabilan pendapatan anda.

Pastikan bank anda tahu jika anda berada di suku, separuh atau komisen skim tahunan kerana anda tidak mahu dilihat sebagai seorang individu dengan perbezaan yang sangat tinggi dalam pendapatan bulanan.

9) Pekerjaan

Anda mungkin perlu sekurang-kurangnya 3 hingga 6 bulan pengalaman bekerja dalam usaha untuk anda untuk mendapatkan pinjaman pertama anda. Mempunyai pekerjaan yang menyediakan caruman KWSP walaupun pendapatan anda tidak tinggi adalah penting.

Bank-bank tertentu mungkin tidak menawarkan pinjaman jika gaji anda dibayar oleh deposit tunai. Kesinambungan pekerjaan dan berapa lama anda bekerja dengan majikan adalah satu faktor penting dalam mendapatkan pinjaman yang diluluskan.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.