Cara Mudah Buat Pinjaman Bank – Tips Kewangan

Posted on 142 views

Cara Mudah Buat Pinjaman Bank

Cara mudah buat pinjaman dengan bank. Dunia hari ini kita tidak dapat lari dari meminjam dari pihak bank. Tambahan kini taraf hidup di Malaysia yang makin meningkat dari sehari ke sehari memaksa kita mahu atau tidak meminjam dari institusi kewangan demi memenuhi matlamat kita. Tapi tahukah anda tips mudah meminjam dengan pihak bank? Baca seterusnya.

Semak Rekod Kewangan Anda Dahulu

Cara Mudah Buat Pinjaman Bank – Tips Kewangan. Sebelum memulakan proses untuk pinjaman, pertamanya semak keadaan rekod kewangan anda (rekod simpanan dan hutang-hutang lampau). Ini paling penting, Pihak bank akan terlebih dahulu semak rekod kewangan anda sama ada layak atau tidak. Jika anda mempunyai rekod bayaran balik yang tidak baik, contohnya anda sering lambat untuk membuat pembayaran kad kredit, pihak bank tidak akan meluluskan permohonan pinjaman anda. Perkara ini sangat merugikan anda.

Pihak bank adalah institusi kewangan yang terima deposit dari pelangan, dan deposit itu kemudiannya akan digunakan untuk menyediakan pinjaman seperti pinjaman peribadi, pinjaman perumahan dan pinjaman untuk kereta. Bank kemudian akan mengenakan caj untuk pinjaman tersebut. Peminjaman yang mempunyai rekod bayaran balik yang tidak baik mempunyai kemungkinan tinggi untuk meneruskan perangai mereka itu. Ini yang bank lihat. Jika anda salah seorang yang demikian maka sila tangguh dulu proses anda. ini merupakan antara sebab mengapa anda perlu pastikan rekod kewangan anda dalam keadaan baik kerana ia akan membantu anda bila anda ingin memohon untuk pinjaman atau apa-apa sahaja permohonan di bank.

Sekiranya anda mempunyai rekod kewangan buruk, ambil masa dahulu untuk tingkatkan rekod tersebut sebelum anda memohon untuk pinjaman. Ia lebih baik daripada melalui proses permohonan pinjaman kemudian ditolak kerana anda sudah tahu anda mempunyai rekod kewangan buruk. Bank Negara mempunyai system Central Credit Reference Information System (CCRIS) yang mengumpul semua maklumat kredit peminjaman dari pihak bank di Malaysia kemudian menyediakan report kredit yang diberikan kepada bank. Anda juga boleh dapatkan report ini untuk melihat kedudukan kredit anda. Anda perlu hadir ke bank Negara untuk dapatkan report CCRIS anda.

Selain CCRIS, Satu report kredit yang anda perlu lihat juga adalah CTOS. Pihak bank juga akan semak report kredit CTOS pemohon sebelum membuat keputusan untuk meluluskan atau menolak permohonan. Anda boleh dapatkan report kredit CTOS dari MyCTOS.

syarat pinjaman peribadi bank

Terma dan Syarat Pinjaman Bank

Kebiasaan kebanyakan bank hanya akan meluluskan permohonan pinjaman anda jika jumlah tidak melebihi 30% daripada komitmen kewangan yang anda sedia ada. Bagi pinjaman peribadi, bank akan berikan 2 atau 3 kali ganda dari gaji anda. Untuk tidak membuang masa, kira berapa komitmen kewangan anda dan lihat terma dan syarat pinjaman bank tersebut sebelum anda memohon untuk pinjaman.

Setengah individu lupa atau pandang remeh untuk lihat terma dan syarat. Pastikan anda periksa had minima gaji, umur dan juga had pinjaman yang akan diberikan oleh bank sebelum memulakan permohonan anda. Ini akan bantu anda pastikan anda layak atau tidak dan tidak membuang masa anda mohon hanya untuk permohonan ditolak kerana anda tidak layak dan anda sebenarnya boleh mengetui hal ini jika anda lihat terma dan syarat yang tertera.

Komitmen Membayar Kredit Tepat Pada Masa

Sebelum anda memohon mana-mana pinjaman, pastikan anda sudah mula berdisiplin dengan membayar semua komitmen kewangan anda seperti pinjaman kereta atau bayaran balik kad kredit anda tepat pada masanya. Mulakan sikap ini sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum anda memohon untuk pinjaman, tetapi lebih awal anda mulakan lebih baik. Ingat, walaupun anda tidak mempunyai niat untuk memohon pinjaman dalam jangka masa terdekat, membayar semua komitmen kewangan anda awal adalah sikap yang baik. Ia akan membantu tingkatkan peluang anda apabila memohon pinjaman di Bank nanti.

Sikap disiplin anda dalam membayar balik ini juga akan menentukan bagaimana keadaan rekod kewangan anda nanti. Ini kerana jika anda sering lambat atau lebih teruk, tidak melakukan pembayaran untuk komitmen kewangan anda yang lain ini akan tertera di rekod kewangan anda. Pihak bank kemudian akan menolak permohonan anda kerana melihat corak pembayaran anda yang tidak baik. Jadi ingat, anda perlu berdisiplin jika ingin permohonan pinjaman anda diluluskan dengan mudah.

Cara Mudah Buat Pinjaman Bank

Tips terakhir untuk anda, cuba anda letakkan diri di tempat pihak bank. Dengan ini, anda boleh menilai diri sendiri dengan mudah. Cara ini juga boleh bantu anda untuk mengorak langkah dengan lebih bijak sebelum anda memohon pinjaman dari pihak mana-mana bank.

Bank mempunyai proses serta system berlainan sewaktu memproses permohonan yang mereka terima. Tetapi, jika anda mengikuti tip yang telah diberikan diatas, anda boleh meningkatkan peluang permohonan pinjaman anda diluluskan. Jika anda bijak, adalah lebih baik anda bersedia 10 bulan lebih awal menjaga rekod kewangan anda. Perkara ini menjamin anda lebih yakin dan bersedia bila proses pinjaman nanti.

Semoga artikel Cara Mudah Buat Pinjaman Bank – Tips Kewangan, membantu anda dalam merancang kewangan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.