Cara Dapat Duit Anda Dari Senarai ‘Wang Tak Dituntut’

Posted on 99 views

Panduan Bagi Anda Untuk Semak Wang Tak Dituntut. RATUSAN pemegang akaun bank kini mula berpusu-pusu ke Menara Maybank di Kuala Lumpur bagi membuat semakan wang di Bahagian Pendaftar Wang Tak Dituntut (WTD), Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) susulan isu WTD tular di media sosial sebelum ini.

Dikatakan wang tak dituntut lebih RM5.6 bilion yang terkumpul, wang tersebut disimpan dengan rapi tanpa usik dibawah kendalian Jabatan Akauntan Negara. Melihat kepada jumlah wang yang besar itu, tak mustahil anda tersenarai dibawah semakan “Wang Tak Dituntut” ini. Walau pun jumlah mungkin tidak banyak, tapi itu adalah hak anda.

Adakah atau mungkinkah anda salah seorang daripadanya? Berikut adalah cara-cara untuk menyemak status WTD ini tanpa sebarang caj.

Panduan Bagi Anda Untuk Semak Wang Tak Dituntut
Panduan Bagi Anda Untuk Semak Wang Tak Dituntut

Semak Wang Tak Dituntut

  1. Paling Penting adalah pengenalan diri anda. Bawa dan serahkan MyKad anda di kaunter atau hadir sendiri ke mana-mana Jabatan Akauntan Negara yang terdekat untuk membuat semakan.
  2. Pegawai bertugas di lokasi tersebut akan membantu anda membuat semakan melalui sistem mereka dan tidak kurang dari 5 minit keputusan semakan akan dikeluarkan

  3. Jika anda adalah salah seorang daripadanya, anda akan diberi penerangan cara untuk mengeluarkan wang tak dituntut tersebut.

Untuk lebih info sila ke laman web Jabatan Akauntan Negara Malaysia

SHARE POST INI DENGAN RAKAN ANDA, MUNGKIN MEREKA LEBIH PERLU TAHU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.