49 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

Posted on 98 views

Kenali Siapa beliau lebih dekat. Bagimana dia menjadi Orang Melayu Terkaya Di Malaysia. 49 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary merupakan seorang ahli perniagaan dan jutawan Melayu yang terkaya di Malaysia. Beliau ialah Pengerusi Yayasan Albukhary. Pada 2008, beliau diumumkan sebagai Tokoh Maal Hijrah sempena sambutan Maal Hijrah 1429H peringkat kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Beliau seorang yang suka berahsia serta pernah dipilih sebagai Tokoh Melayu Terbilang 2009.

Biodata Syed Mokhtar Al Bukhary
Biodata Syed Mokhtar Al Bukhary

49 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Menurut majalah Malaysian Business beliau mempunyai harta bernilai RM8.84 bilion pada 2005 seterusnya menjadi orang ketujuh terkaya di Malaysia pada 2005 hingga 2011. Tetapi pada tahun 2017 beliau berada di tangga yang ke -10. Menurut majalah Forbes, beliau orang ke-32 terkaya di Asia Tenggara, selepas pengerusi Berjaya Corp, Vincent Tan. Syarikatnya mempunyai 67,700 tenaga pekerja.Beliau juga ‘Wira Dermawan Asia’ selain Datuk Mohd Zaid Ibrahim, Leonard Linggi Tun Jugah, dan Hishamudin Ubaidullah.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.