cara-beli-tiket-kapal-terbang-murah

Cara Beli Tiket Flight Murah

Posted on

Apa cara nak beli tiket flight murah ? boleh ke aku dapat beli tiket kapal terbang murah sekarang ni…

Ada ke harga tiket flight RM12? macam tak pecaya la pulak ada harga murah macam ni tapi… ini adalah cara beli tiket kapal terbang murah buat anda.

Cara Beli Tiket Flight Murah ni mudah sebenarnya nak dapatkan. Siapa je yang taknak tiket flight murah tanpa perlu mengeluarkan kos yang banyak, kan? Kali ini Lebih Info akan bongkar Cara Beli Tiket Flight Murah.

Cara Beli Ticket Flight Murah

Soalan paling popular yang selalu kita dengar setiap kali musim cuti persekolahan atau pada-pada musim cuti perayaan “Macam mana nak beli tiket flight murah?” Banyak cara sebenarnya. Jom baca!

Cara Beli Ticket Flight Murah

Rancang Perjalanan Anda

Elakkan Tarikh Pada Waktu Dan Musim Puncak

Bagi anda yang bekerja bolehlah merancang percutian dengan mengelak dari tarikh-tarikh waktu puncak ni. Sebab apa? Kerana kebanyakan tiket penerbangan pada tarikh tersebut agak mahal berbanding hari biasa yang lain.

Hari dan musim puncak ni bila? Musim cuti persekolahan, musim perayaan dan hari minggu. Mahalnya boleh sampai berganda-ganda.

Takwim persekolahan kan dapat awal? Zaman teknologi ni pun takwim cuti umum pun dah boleh tahu awal. Jadi, pandai-pandailah merancang!

Terbaru  Melaka Desert atau Padang Pasir Klebang Yang Mengujakan

Beli Tiket Lebih Awal

‘If you fail to plan, you are planning to fail!’

Awal tu bila? bila cakap ‘awal’ tu, bermaksud dalam tempoh setahun terus. Ingat beranak je ke kena rancang? Nak beli tiket flight murah pun kena rancang awal. Haha!

Jadi? buat senarai atau list destinasi ni awal-awal? Kenapa kena awal?

Pertamanya, sebab tiket flight boleh di ‘book’ dan dibeli setahun sebelum dari sebelum tarikh kita travel lagi. Harga tiket yang dibeli lebih awal ni selalunya amat jauh lebih murah dari tiket yang anda beli lewat.

Kedua, sebab bila anda dah rancang dengan betul dan dah ada list destinasi idaman, senang lah kerja anda.

Ini tidak, masa waktu puncak lah baru nak fikir. Sudahlah trafik laman web sangat lembab. Ha kan dah susah. Jadi, kalau dah ada rancangan, beli je!

Buat perbandingan harga

Tiket-hunting

Buat ticket hunting. Pergi ke laman-laman web penerbangan yang anda suka, takisahlah AirAsia ke, Malindo ke, MAS ke. Pergi dan semak harga tiket flight yang terkini (semasa).

Kenapa kena buru tiket?

Supaya bila ada promosi, anda dah boleh agak jurang perbezaan harga yang ditawarkan. Jadi, anda bolehlah agak bila nak masa sesuai dan berbaloi untuk beli tiket flight.

Gunakan Laman Carian Penerbangan Untuk Buat Perbandingan

Anda juga boleh gunakan laman web seperti TravelokaSkyscannerCheap Flights, dan berbagai lagi website carian berkaitan travel. Kadang-kadang, bandingkan harga hotel pun boleh.

Cara Beli Tiket Flight Murah
Anda boleh bandingkan harga dengan mudah. Kredit: Traveloka

Orang kata sambil menyelam minum air. Jadilah pengguna bijak!

Laman-laman web ini membolehkan anda membuat perbandingan harga, jarak, serta masa penerbangan dengan lebih mudah.

Bayar Menggunakan Online Banking & BigPay

Bayaran kad kredit selalunya ada hidden charge atau cas tersembunyi seperti caj tambahan, dan caj perkhidmatan. Kadang-kadang, tiket yang berharga RM 100, bila check-out fees jadi sampai RM15. Ini daylight robbery kata Mat Salleh.

Kan merugikan anda juga. Gunakan debit card atau online banking untuk lebih penjimatan.

Gunakan Big Pay

Boleh guna Bigpay juga. Amende Bigpay tu?

BigPay adalah e-wallet yang membolehkan kita buat transaksi dengan kad dan apps sahaja. Kad ini bersifat prepaid, maka sebanyak mana duit ditopup kedalam kad, sebanyak itulah boleh berbelanja. BigPay boleh digunakan disemua tempat yang terima Mastercard.

Kalau anda beli tiket AirAsia, kalau menggunakan BigPay anda tak akan dikenakan caj proses or processing fees! Bukan tiket saja, anda juga boleh dapat diskaun pre-booked check in luggages dan in-flight meals. 

Ha, kan untung tu?

Peka dengan promosi

Langgan Newsletter Syarikat Penerbangan

Daftarlah untuk menjadi subscriber dan melanggan newsletter daripada mana-mana syarikat pernerbangan. Kalau anda menjadi Subscriber, anda boleh jadi antara orang terawal yang akan mendapat tahu tentang tawaran atau promosi tiket flight yang bakal berlansung.

Ha dah alang-alang nak penuhkan email anda dengan Junks emails, ni junks yang berguna. LMAO.

Kesimpulan Beli Tiket Flight Murah

Jadi, anda dah tahu macam mana Cara beli tiket flight murah. Panduan yang kami sertakan dalam entri ini bolehlah digunakan sebagai panduan!

Sekarang anda tak perlu risau lagi tentang kos beli tiket penerbangan atau flight yang murah kerana Cara Beli Tiket Flight Murah amat berguna untuk membantu anda merancang kewangan travel anda.

Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya dan selamat mencuba kepada anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.