Cukai netflix? cukai digital?

Tengok Netflix Kena Bayar Cukai?

Posted on

nak tengok Netflix kena cukai?? Serius ke ni?! Cukai Digital ni apa!

Cukai Netflix yang dimaksudkan diatas adalah cukai yang dibentangkan oleh kerajaan pada Belanjawan 2019 dan sekali lagi semasa pada Belanjawan 2020 telah mengumumkan perlaksanaan Cukai Perkhidmatan Digital yang akan mula dilaksanakan pada tahun depan.

Dalam entri kali ini LebihInfo akan kongsikan tentang Netflix  dan Cukai Digital

Tengok netflix kena bayar cukai?

Cukai netflix? cukai digital?

Cukai digital

Kerajaan telah mengumumkan pada Belanjawan 2019 yang lepas, dimana mereka akan mengenakan cukai perkhidmatan kepada perkhidmatan digital dari luar negara seperti Nefflix, Spotify dan sebagainya mulai 1 Januari 2020 kelak.

Apa itu cukai perkhidmatan digital?

Perkhidmatan digital ialah perkhidmatan yang diberikan melalui internet atau atas talian, yang mana diperolehi melalui penggunaan teknologi maklumat.

Contoh?

Perkhidmatan digital adalah seperti langganan muzik yang anda dengar di Spotify, langganan Netflix yang bayar setiap bulan untuk anda tonton filem-filem mahupun siri drama (series) yang kadang-kadang jalan ceritanya entah apa-apa (gurau, hehe). Semua tu adalah perkhidmatan digital.

Malah, Steam yang anda gunakan untuk beli permainan video tiap-tiap kali Summer Sale (Praise Lord Gaben!!) pun adalah salah satu contoh perkhidmatan digital.

Tujuan cukai digital

Menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah, tujuan cukai perkhidmatan digital ni adalah untuk menyediakan satu ekosistem pasaran yang seimbang.

Terbaru  5 Tabiat Pemandu Buat Gadis Penjaga Tol Rasa Menyampah Sangat

Katanya –

“Sebenarnya kita nak sediakan level playing field. Adalah tidak adil bagi penyedia perkhidmatan dalam negara dikenakan cukai ini, tetapi mereka di luar negara terlepas daripada pembayaran cukai ini.

“Ini bukan cukai baharu tapi kita luaskan skop kepada penyedia perkhidmatan ini yang berada di luar negara yang menyediakan perkhidmatan ini,” katanya menggulung perbahasan tersebut.
Sumber: Awani

Menurut beliau lagi, cukai perkhidmatan tersebut hanya dikenakan ke atas perkhidmatan digital yang disediakan oleh pemberi perkhidmatan asing kepada pengguna Malaysia, sama ada pengguna individu ataupun pengguna perniagaan.

Netflix, spotify, steam pun kena cukai ke?

Oleh kerana Netflix, Spotify dan Steam adalah antara contoh penyedia perkhidmatan asing yang menyediakan perkhidmatan digital kepada anda, mereka akan dikenakan cukai.

Pelaksanaan cukai digital

Kerajaan pada Belanjawan 2019 dan sekali lagi semasa pada Belanjawan 2020 telah mengumumkan perlaksanaan Cukai Perkhidmatan Digital yang akan mula dilaksanakan pada 1 Januari tahun depan.

Bila akan bermula?

Cukai perkhidmatan ke atas perkhidmatan digital asing  akan dilaksanakan mulai 1 Januari 2020.

Harga servis akan naik?

Mesti anda sebagai pengguna tertanya-tanya samaada ia akan memberikan impak kepada anda. Kan?

Seperti kita rakyat marhaen yang selalu bising dan tak puas hati dengan cukai, syarikat-syarikat juga mempunyai reaksi yang sama. Cukai akan mengurangkan perolehan sesuatu syarikat kerana cukai yang dikenakan akan memberi kesan kepada kutipan keuntungan mereka.

Jadi, untuk meminimakan kesan cukai ke atas perolehan keuntungan syarikat, syarikat selalunya akan memilih jalan untuk menaikkan harga perkhidmatan atau mengurangkan jumlah perkhidmatan.

Adakah ini akan memberi kesan kepada kita sebagai pengguna? Jawapannya, tak pasti lagi. Mat salleh kata, we don’t know for sure. Kita kena tunggu dan lihat bila cukai ni dikuatkuasakan kelas.

Tapi kebarangkalian untuk penyedia perkhidmatan untuk menaikkan harga adalah tinggi.

Semua transaksi online akan dicukai ke?

Pengumuman cukai digital ni hanya akan dikenakan terhadap perkhidmatan yang ditawarkan dalam talian yang memerlukan pembayaran kepada syarikat, bukan ke atas urus niaga yang dilakukan.

Penyedia perkhidmatan digital

Menurut Pengarah Urusan Axcelasia Taxand, Leow Mui Lee,

cukai itu hanya dikenakan terhadap perkhidmatan yang dibayar kepada syarikat dalam talian atau ke atas aplikasi. Barangan di bawah e-dagang telahpun tertakluk kepada duti import dan cukai jualan,

Leow memberikan contoh antaranya adalah seperti pembelian barangan di Apple Store atau Google Play yang memerlukan atau mempunyai pembelian aplikasi.

“Sebagai contoh, pengguna memuat naik satu permainan yang memerlukan pembelian aplikasi. Ini adalah barangan yang berada di bawah cukai digital,” katanya.

Sumber: Bernama

Kesimpulan cukai digital

Sebagai pengguna, anda haruslah cakna dengan pelaksanaan cukai digital ni. Kalau diikutkan, kita banyak menggunakan perkhidmatan digital seperti layan muzik di Spotify, melanggan Netflix untuk Netflix and chill (eh:p) untuk menonnton filem dan banyak lagi perkhidmatan atas talian yang kita gunakan.

LebihInfo mengucapkan selamat maju jaya dan selamat membayar cukai :p kepada anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.