Cara melabur dalam koperasi Bank Rakyat

Melabur Saham Koperasi Bank Rakyat Bagaimana?

Posted on

Cara melabur Saham koperasi Bank Rakyat? Bank Rakyat pun kita boleh melabur ke? Dividen dia pulak macam mana? Rata-rata daripada kita rakyat Malaysia tahu yang saham Bank Rakyat adalah terbaik.

Melabur dengan bank rakyat antara instrumen pelaburan yang paling perform atau berbaloi. Ramai yang tunggu bila Bank Rakyat nak buka pemohonan baru. Semua tak mahu lepaskan.

Entri kali ini Lebih Info kongsikan bagaimana nak melabur dalam saham koperasi Bank Rakyat ni.

Cara melabur dalam Koperasi Bank Rakyat

Cara melabur Saham Bank Rakyat

Setiap tahun saham Bank Rakyat berjaya mengumumkan kadar dividen yang lebih lumayan berbanding ASB dan Tabung Haji.

Mana taknya, dividen sebanyak 15% (tahun 2018) dan 13% (tahun 2019)  merupakan dividen yang agak besar dan susah untuk didapati di mana-mana pelaburan yang biasa

Mungkin ada antara kita yang beranggapan:

“Ala… apa sangatlah 13% tu, sikit saja!”

Di sinilah kita ter SILAP.

Bukan nilai dividen itu yang penting, tapi nilai % janaan duit dari Return of Investment dari pelaburan itulah yang  lebih penting sebenarnya.

Apa itu Saham Bank Rakyat?

Saham Bank Rakyat adalah saham syarikat yang dikeluarkan oleh syarikat bagi mendapatkan modal untuk tujuan perniagaan dan ahli akan dibayar dividen bagi setiap saham yg dimiliki.

Kadar dividen adalah bukan tetap dan ianya bergantung kepada prestasi semasa syarikat dan dipersetujui oleh ahli lembaga pengarah.

Walaupun begitu, pulangan dividen adalah antara yang tertinggi!!

Melabur dengan Saham Bank Rakyat

Cara mohon

Jadi, macam mana nak masuk pelaburan atau tambah untuk pelaburan Bank Rakyat ni? dulu ada dibuka peluang. Itu pun tak banyak. Seorang hanya cuma boleh beli 500 unit sahaja. Eksklusif la katakan..

Terbaru  Panduan Kira Kos Asas Guaman Hartanah

Buat masa sekarang kuota sudah penuh tapi jangan cepat mengalah.Apa yang buat ialah tunggu kemaskini dan pengumuman yang akan datang.

Kena ambil tahu dan alert. Kalau tahu je kuota dibuka lagi, terus mohon!

Cara melabur

Melabur macam biasa. dan keuntungan akan diumum tiap-tiap tahun.

CUMA… Dividen Bank Rakyat ni dividen tunai, maknanya takda power of compounding/ accumulating interest, bahasa mudahnya duit tu tak beranak pinak dalam Bank Rakyat macam pelaburan yang lain.

Tapi jangan sebab tu, anda rasa tak berminat. Dividen lumayan yang diterima tu, masuklah ke ASB atau TH!

Kadar Keuntungan

Tidak boleh disangkal lagi pelaburan saham bank rakyat adalah yang paling baik di Malaysia pada ketika ini.

Tak percaya? tengok je kadar dividen di bawah.

TahunKadar dividen
201813 peratus
201716 peratus
201615 peratus
201513 peratus
201415 peratus

Dividen yang diumum selalunya adalah lebih tinggi daripada dividen pelaburan-pelaburan lain seperti ASB dan Tabung Haji.

Kesimpulan cara melabur dalam koperasi Bank Rakyat

Dividen Bank Rakyat tak pernah mengecewakan. Jadi tunggu apa lagi, cepat-cepatlah pergi ke cawangan Bank Rakyat terdekat untuk mengetahui lebih lanjut. kalau ada kosong, jangan fikir dua kali, terus je beli!

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat, anda dinasihatkan untuk pergi mendapatkan sendiri penjelasan daripada Bank Rakyat dengan pergi ke cawangan Bank Rakyat yang berdekatan dengan anda ataupun hubungi di talian mereka supaya anda boleh membuat keputusan dengan lebih tepat.

Lebih Info mengucapkan selamat melabur dan selamat maju jaya kepada anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.