Kegunaan Kad Siswa BPPT

Kegunaan Kad Siswa BPPT

Posted on

Kad Diskaun Siswa BPPT? Apa benda pula tu? Apa kegunaan kad siswa BPPT?

Kad ini diwujudkan dengan objektif dan matlamat utamanya untuk membantu meringankan beban yang dihadapi mahasiswa terutamanya perbelanjaan harian siswa di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta seluruh negara.

Jadi tak kisahlah korang belajar di Kuala Lumpur ke, Kelantan atau di Perlis ke, kalau korang memenuhi syarat-syarat di bawah, korang layak menerima kad ini.

Entri kali ini Lebih Info kongsikan kegunaan Kad Siswa BPPT

Kegunaan Kad Siswa BPPT

Kegunaan Kad Siswa BPPT

Kementerian Pendidikan dalam kenyataannya memaklumkan kerajaan akan membantu meringankan beban mahasiswa dengan peruntukan RM120 juta, ia akan disalurkan menggunakan Kad Diskaun Siswa dari Bank Rakyat.

Bantuan tersebut akan disalurkan menggunakan mekanisme sedia ada iaitu melalui Kad Diskaun Siswa daripada Bank Rakyat. Bantuan ini dijangka memanfaatkan 1.2 juta pelajar.

Jadi berapa kali korang dapat kad siswa ni? Jawapannya sekali sahaja tetapi tiap-tiap tahun akan dikreditkan sejumlah wang ke dalam kad tersebut.

Syarat-syarat

Untuk melayakkan mahasiswa untuk mendapatkan Kad Diskaun Siswa diberi secara percuma kepada pelajar-pelajar IPT yang menepati kriteria-kriteria berikut:

  • Mengikuti pengajian jangka panjang yang tempoh masanya 1 tahun dan ke atas (sijil, diploma, ijazah dan ke atas);
  • Mestilah seorang Warganegara Malaysia, yang bermaksud kalau korang bukan warganegara, korang tak layak untuk mohon kad ni.
Terbaru  BR1M 2017 Peringkat Kedua Dibayar Mulai 5 Jun Secara Berperingkat

Kami yakin ramai sudah membuat permohonan dan ada di antaranya telah memperolehi manfaat sebanyak RM100. Namun, tahukah korang ada beberapa kelebihan lain selain sebagai kad debit dan kad diskaun di beberapa rakan dagang terpilih?

atau korang perap sahaja kad tu lepas keluarkan duit di bank? :p

Pengguna bijak

Setakat keluarkan RM100 di ATM, kemudian simpan sahaja Kad tersebut buat buat berat wallet sehingga tarikh luput dan sampai korang grad?

Itu langkah yang kurang bijak.

Jadi kami akan senaraikan senarai kedai, restoran yang menawarkan diskaun sekiranya korang memiliki kad ni. Korang juga boleh semak senarai ni di website Kad Diskaun Siswa. Dalam website ni juga korang boleh semak lokasi syarikat-syarikat ni dan info-info penting lain yang berkaitan.

Namun perlu diingat, diskaun yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat yang mengambil bahagian adalah bagi pembelian barangan dan perkhidmatan terpilih dan tertakluk kepada kadar, terma serta syarat yang ditetapkan oleh syarikat masing-masing.

Jangan main masuk redah je mana-mana kedai lepastu bertekak dengan tuan kedai pula kerana penyertaan syarikat dalam rakan dagang kad siswa ni adalah dengan kemahuan mereka sendiri.

Senarai  rakan dagang kad siswa

1. Buku dan alat tulis

  • Pustaka Sri Dunia (Kel) Sdn Bhd –menawarkan 10% kepada semua benda yang dibeli dalam kedai, tidak termasuk barangan untuk borong sahaja.
  • MRKB AGENCY – diskaun 10% untuk pembelian buku sahaja.
  • Karyaseni Enterprise – 10% diskaun dalam setiap pembelian resit yang sama.
  • Su Sian Yen Sdn Bhd – 10% untuk alat tulis dan aksesori komputer rm5 – rm10 untuk dakwat mesin pencetak,

2. Makanan dan minuman

Ada beberapa kedai makanan dan minuman yang menawarkan diskaun melalui kad siswa antaranya ialah:

  • SEASONAL TRADE – 10 % diskaun
  • The Chicken Rice Shop –   Special Student Meal @ RM 17.45 nett
  • DubuYo – Chicken Soondubu Jigae set + Ice Peach Tea @ RM16.95
Terbaru  Pinjaman perumahan blacklist PTPTN

3. Peruncitan

Korang boleh gunakan kad siswa ni ketika membeli belah, jadi boleh banyak jimat kalau barang yang korang pilih tu termasuk dalam kategori harga istimewa.

  • Mydin – Harga istimewa bagi produk bukan makanan yang terpilih

4. Produk IT

Siswa memang banyak gunakan produk-produk IT terutamanya untuk siapkan assignment, projek dan sebagainya.

  • NCOM – 10% diskaun untuk product accessories komputer 10% diskaun untuk kos membaiki komputer, percuma untuk pemeriksaan computer.

 

  • PC IMAGE – 5% diskaun untuk barangan aksesori terpilih seperti a. Mouse b. Cooler Pad c. Bag d. Fan e. Headset / Headphone f. Mouse Pad g. Cable h. Power Adapter / Powerbank i. Webcam j. Cleaning Kit k. Mobile Accessories

 

  • More I.T Computer Shop – Diskaun 1% hingga 10% bagi produk cartridge printer yang dipilih Diskaun 5% hingga 20% bagi produk accessories komputer yang dipilih Diskaun 5% hingga 20% bagi produk bag/backpack komputer yang dipilih.

 

  • Chanly Accounting 5% – diskaun 5% untuk MILLION ACCOUNTING SOFTWARE, INCORPORATION SDN BHD atau PLT FEE

5. Rekreasi

  • Zoo Negara – 10% diskaun untuk tiket masuk.

Kesimpulan kegunaan kad siswa BPPT

Ada beberapa lagi syarikat yang menawarkan diskaun dan potongan menarik yang korang boleh dapat menggunakan kad siswa ni. Sekarang korang dah tahu kelebihannya kan?

Jadi boleh lah manfaatkan kad siswa itu sebaik-sebaiknya supaya bolehlah berjimat-cermat. Untuk maklumat lanjut korang boleh layari web Kad Diskaun Siswa. Lebih Info mengucapkan selamat maju jaya kepada anda.

Terbaru  Dapatkan 5 Simkad Mobile Unifi 20GB Data Percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.