Antara Kebaikan Dan Keburukan Masuk Ke Tingkatan 6 (Form 6)

Posted on

Kebaikan dan Keburukan Form 6 – pengalaman ini ditulis penuh oleh seorang pelajar (nama dirahsiakan) buat anda yang masih buntu memilih adakah bagus ke tingkatan 6 atau terus mohon masuk program sijil atau diploma? Moga perkongsian ini akan beri sedikit gambaran buat anda.

Kebaikan dan Keburukan Masuk Ke Tingkatan 6

Pengalaman Masuk Ke Tingkatan 6

Sudah sepenggal melalui alam persekolahan di tingkatan 6 High School Bukit Mertajam, akhirnya barulah terlintas nak mengarang sikit tentang kebaikan dan keburukan tingkatan 6 atau sekarang lebih dikenali sebagai pra-universiti berbanding dengan diploma dan matrikulasi.

Antara Kebaikan dan Keburukan Masuk Ke Tingkatan 6  Yang Perlu Tahu

Sini aq nak briefing sikit tentang Tingkatan 6 : Tingkatan 6 merupakan salah satu jalan cepat nak masuk universiti di samping matrikulasi dan asasi. Tingkatan 6 menduduki peperiksaan STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia) iaitu peperiksaan yang dikelolakan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia. Badan Berkanun yang sama mengelolakan MUET (Malaysian University English Test). Rasa-rasa korang semua kalau di Singapore panggil apa ye? takkan SUET kot? hehehehe . Ok2… back to our topic…. jadi STPM ni mmg susah ya amat la ye.. Berbanding dengan peperiksaan awam yang lain seperti UPSR, PMR sekarang PT3, dan SPM yang dikelola oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Kadang2 MPM dan KPM ni tak ngam dari segi sukatan pelajaran. Jadi jgn terkejut kalau ada berbeza dari yang belajar di form 5. Bukan cikgu ajar salah, tapi mmg silibus (jalan kira) x sama.

KEBAIKAN :

  • Sudah boleh berpakaian bebas/casual. (Mula tahun ini sudah dikeluarkan pekeliling oleh kerajaan. so jangan takut ada sekolah yang tak bagi pakai ke apa ke. )
  • Yuran persekolahan yang sangat murah ( High School hanya bayar untuk t-shirt rasmi dan yuran PIBG shj rasanya. Tak sampai RM300 pon.)
  • Boleh pilih sekolah ( Pilih yang paling dekat dengan rumah korang lah ye)
  • Boleh memandu kereta atau mengunggang motosikal. (Tak perlu tinggal di asrama, nak pergi kelas tak payah jalan kaki jauh, naik bukit, turun bukit, redah panas.. sampai2 depan kelas habis mekap cair boleh buat bubur.)
  • Guru yang berpengalaman. (Hanya guru yang diiktiraf sahaja boleh mengajar tingkatan 6, tak ada cikgu yang bidan terjun atau nurse terbang ye, semua sudah sangat professional sebab sangat lama mengajar).
  • Peperiksaan yang tersusah dan diterima hampir di seluruh dunia. (STPM merupakan salah satu peperiksaan yang paling susah di dunia, tambah2 apabila yang ditukarkan kepada sistem semester)
  • Senang hendak masuk ke universiti. Hanya perlu pointer CGPA 2.8 minimum. (Bukan setakat dapat ponter rendah boleh masuk, siap ada kuota untuk lepasan STPM tau)
  • Standard Tingkatan 6 setaraf A-Level (Kalau sesiapa teringin nak sambung degree di overseas yang paling dekat iaitu Singapore, lepasan STPM diterima disana).
  • Sijil STPM laku dan boleh dijadikan medium untuk mencari pekerjaan.(Matrikulasi sijil kurang diterima dalam pasaran sekarang kerana sijilnya tidak diiktiraf oleh JPA).
KEBURUKAN :
  • Suasana yang sama seperti dahulu. (SEKOLAH)
  • Kurang glamour. (korang nak belajar ka nak glamour?)
  • Banyak PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah) atau kita panggil assinment.
  • Tak boleh lari presentation. Contoh, Selepas buat PBS Pengajian Am, kena buat presetation (Semester2)
  • Kena belajar bersungguh2, tak boleh main2. sebab exam masa semak kertas soalan mmg sangat strict.
  • Nampak ambil 4 dan 5 subjek macam sikit, tapi dia punya silibus mmg panjang nak gila. Belajar ekonomi masuk sampai akaun, belajar akaun masuk sampai mathematics..

Subjek Tingkatan 6 :

  • 900 Pengajian Am
  • 910 Bahasa Melayu
  • 911 Bahasa Cina
  • 912 Bahasa Tamil
  • 913 Bahasa Arab
  • 920 Literature in English (Sastera Bahasa Inggeris)
  • 922 Kesusasteraan Melayu
  • 930 Syariah
  • 931 Usuluddin
  • 940 Sejarah
  • 942 Geografi
  • 944 Ekonomi
  • 946 Pengajian Perniagaan
  • 948 Perakaunan
  • 950 Mathematics S (sekarang Mathematics M)
  • 954 Mathematics T
  • 956 Further Mathematics T (This subject closed already)
  • 958 Computing
  • 960 Physics (Fizik)
  • 962 Chemistry (Kimia)
  • 964 Biology (Biologi)
  • 966 Sains Sukan
  • 970 Seni Visual
 
Sukatan Subjek Mathematics:
Mathematics M
  • Algebra and Calculus
  • Statistics
  • Financial and Decision Mathematics
Mathematics T
  • Algebra and Geometry
  • Calculus
  • Statistics
Further Mathematics (CLOSED)
  • Discrete Mathematics
  • Alegebra and Geometry
  • Calculus
 
Gred STPM:
Gred kertas Gred mata pelajaran Nilai gred subjek (SGP) Markah (%)[6] Status
A A 4.00 80 – 100 Lulus penuh
A- A- 3.67 73 – 79 Lulus penuh
B+ B+ 3.33 67 – 72 Lulus penuh
B B 3.00 60 – 66 Lulus penuh
B- B- 2.67 53 – 59 Lulus penuh
C+ C+ 2.33 47 – 52 Lulus penuh
C C 2.00 40 – 46 Lulus penuh
C- C- 1.67 37 – 39 Lulus sebahagian
D+ D+ 1.33 33 – 36 Lulus sebahagian
D D 1.00 30 – 32 Lulus sebahagian
F F 0.00 0 – 29 Gagal
Kebaikan dan Keburukan Tingkatan 6 (Form 6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.