Lihat Jumlah Kekayaan Anak-Anak Tun Dr. Mahathir Yang Kita Tak Tahu

Posted on

Kekayaan anak-anak Tun Dr. Mahathir seperti yang dilemparkan dalam media sosial. Tajuk ini amat kritikal bila nak dibincangkan. Tetapi semua ini adalah kenyataan. Terima dengan hati terbuka. Hari ini Aku menelusur google mencari maklumat-maklumat untuk kerja. Tiba-tiba aku terjumpa link http://www.bicara.news/rafizi-dedah-kekayaan-anak-mahathir-dari-sumber-kilang-arak/.

Di dalam nya terdapat satu video memaparkan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang juga Ahli Parlimen Pandan “Menerusi video berdurasi hampir 1 minit 15 saat itu, Rafizi mendakwa bahawa kedua-dua anak Dr. Mahathir iaitu Mirzan dan Mokhzani sebagai orang terkaya di Malaysia hingga mampu membeli rumah agam di Kanada. Malah, beliau turut mendakwa Mokhzani telah membeli kilang arak di Filipina.”

Benarkah apa yang rafizi dakwakan itu. Sila tonton video di bawah ini :

Apabila mendengar apa yang Rafizi dakwakan itu, perasaanaku untuk lebih tahu mula menebal. Aku terus menyusuri lebih dalam lagi. Sehingga dalam penulusuran itu saya terserempak dengan link https://theflyingkick.blogspot.my/yang menceritakan lebih detail tentang perihal Tun dan anak-anaknya. Dengan Tajuknya “DENGAN 488 BUAH SYARIKAT MILIK MAHATHIR DAN ANAK-ANAKNYA, TIDAK CUKUP-CUKUP LAGIKAH AYAHANDA NI MELANTAK!!!” benar-benar macam marah cara penulisannya.

Jumlah Kekayaan Anak-Anak Tun Dr. Mahathir

Saya cuma mengambil maklumat kekayaan anak-anak Tun Dr. Mahathir untuk dikongsikan dengan anda. Anda juga kena tahu perkara ini secara telus. Apa yang dipaparkan ini mungkin tidak benar kerana ianya tidak pernah disahkan oleh mana-mana pihak. Semua ini sekadar perkongsian apa yang telah saya baca di Blog Theflyingkick untuk anda. Sila baca di bawah ini :

Pendedahan tentang syarikat-syarikat pemilikan anak-anak dan dia sendiri, telah lama dibuat terutama pada penghujung 1990-an. Beberapa projek mega dan keistimewaan yang diterima oleh anak-anaknya juga telah dipersoalkan.

Namun pada waktu itu, media sosial seperti Facebook, Blog dan sebagainya tidaklah berkembang maju seperti sekarang. Bahkan peraturan dan undang-undang keras telah digunakan untuk mengekang ‘kebocoran’ data-data yang melibatkan Mahathir dan keluarganya walaupun pada masa yang sama, Mahathir dan orang-orangnya berjaya mengenakan Zahid Hamidi yang sekarang ini adalah Timbalan Perdana Menteri.

Dengan 488 buah syarikat – setakat yang diketahui – yang dimiliki oleh Mahathir dan anak-anaknya, membolehkan segala dakwaan tentang kekayaan luar biasa Mahathir sepanjang 22 tahun dia menjadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ada asas-asas yang kukuh.

Cerita tentang kekayaan Mahathir dan anak-anaknya, bukan sekadar cerita dalam negeri, bahkan telah pun diperkatakan oleh media-media besar dunia ketika dia masih berkuasa lagi. Dan sekali lagi, kejayaan utama Mahathir adalah mengekang berita-berita seperti itu daripada sampai ke pengetahuan rakyat menerusi penguatkuasaan undang-undang dan peraturan penerbitan.

Persoalan yang rakyat berhak ketahui ialah dari manakah Mahathir memperolehi kekayaan yang sebegini banyak? Gajinya sebagai Perdana Menteri tidak sampai RM30,000 sebulan. Sekiranya dia tidak membelanjakan sesen dari wang ini dia akan mengumpul RM360,000 setahun. Dalam masa sepuluh tahun ini menjadi RM3.6 juta.

Ini bererti dalam 22 tahun dia menjadi Perdana Menteri gaji terkumpulnya tidak akan melebihi RM7.92 juta.

Ini bererti kalau diharapkan pada gajinya sahaja, Mahathir tidak mampu membayar kos pembinaan rumahnya di Bukti Tinggi. Apatah lagi untuk membeli rumah-rumah lain, termasuk di London, Florida, Vancouver dan Argentina.

Dari manakah datangnya wang yang sebegini banyak?


Anda bolehlah keĀ https://theflyingkick.blogspot.my/ untuk membaca artikel yang dikongsi ini dalam versi yang penuh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.